Ministerstvo chce zrušit rodná čísla. Změny se chystají i u řidičáků a občanek

Ministerstvo vnitra chce zlepšit ochranu osobních údajů, proto by mělo rodné číslo zmizet ze všech dokladů.

Podle ministerstva vnitra patří rodná čísla jen na matriku. Z občanských průkazů měla zmizet už v roce 2020, termín se ale neustále posunuje. Podle současného zákona o rodných číslech zmizí čísla z občanek na začátku roku 2024.

Devíti nebo desetimístná čísla zavedená od roku 1954 má nahradit kód o 32 polích, který se nebude psát do žádného průkazu.

Od nového roku chystá stát na živnostníky, spolky a nadace povinnou elektronickou komunikaci před datové schránky. Digitalizace se chystá i na řidiče, od roku 2024 má zaniknout velký technický průkaz.

[chooze:article;value:473617]

​"Ty velké by se už nevydávaly. S každou další novou registrací nebo záznamem v registru by postupně řidič odevzdal oba dva dokumenty, a dostal jeden zjednodušený malý průkaz o registraci," uvedl ministr dopravy Martin Kupka (ODS).

"Mělo se využít elektronizace k tomu, aby se tam zavedly nové informace - o haváriích, o technickém stavu vozidla, o najetých kilometrech. To by asi řidičům motoristům prospělo mnohem víc," myslí si mluvčí Ústředního automotoklubu (ÚAMK) Igor Sirota.

Chystá se i digitální řidičák. "Bude platit na území České republiky, do zahraničí bude pochopitelně nutné si s sebou vzít i průkaz," upozornil Kupka.

Česko patří v digitalizaci státní správy dlouhodobě k nejhorším státům z Evropské unie.

[chooze:poll;value:3ac837a28a00837825e8bab88a8d1c307c15148c;layout:tn_nova]

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.