Ministerstvo financí zjistilo, kdy má Česko přestat trápit brutální zdražování

V příštím roce inflace zpomalí, ceny ale stále budou prudce růst, vyplývá z průzkumu jehož výsledky zveřejnilo ministerstvo financí na svém webu. Z letošních 15,4 procenta míra inflace podle prognózy klesne na 9,7 procenta. Ke dvěma procentům, které ekonomové považují za ideální, by se měla inflace vrátit v roce 2025.

Za inflaci podle prognózy institucí může nárůst cen elektřiny a zemního plynu i potíže v globálních dodavatelských řetězcích. Problémy navíc prohloubila válka na Ukrajině. "Protiinflačně budou koncem letošního roku i v roce 2023 působit vládní opatření v oblasti cen energií," nastínilo ministerstvo ve zveřejněném dokumentu.

Zdražování se projeví na spotřebě domácností, které budou méně utrácet. Česká ekonomika tak bude v příštím roce stagnovat a hrubý domácí produkt (HDP) se po letošním růstu o 2,4 procenta má zvýšit jen o 0,1 procenta. "Domácnosti se i v příštím roce budou potýkat s dopady vysoké inflace, jejich reálná spotřeba by tak mohla klesnout o 0,8 procenta," napsalo ministerstvo. Vše se má zase změnit v roce 2024, kdy prognóza počítá s růstem HDP o 2,9 procenta. Podobně by to mělo vypadat i další rok. 

[chooze:article;value:476186]

Mzdy a platy podle ministerstva porostou letos a příští rok o 8,5 procenta ročně. Vzhledem ke zdražování tak reálné mzdy klesají a stejné to bude i v roce 2023. Nezaměstnanost by měla zůstat víceméně stejná.

"Cílem šetření makroekonomických prognóz (tzv. Kolokvia), které provádí MF ČR, je zjistit názor relevantních institucí na budoucí vývoj české ekonomiky a vyhodnotit základní tendence, s nimiž zúčastněné instituce ve svých předpovědích počítají," informovalo ministerstvo. 

Předpovědi poskytlo 16 institucí. Jedná se o ministerstvo financí, ministerstvo průmyslu a obchodu, ministerstvo práce a sociálních věcí, Českou národní banku, AKCENTA CZ, Citibank, Banku CREDITAS, Českou bankovní asociaci, Deloitte Česko, Generali Investments CEE, Hospodářskou komoru ČR, Institut ekonomických studií Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy, Komerční banku, Raiffeisenbank, Svaz průmyslu a dopravy ČR a UniCredit Bank.

Inflaci pro TN Live okomentoval ekonom Štěpán Křeček:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.