Moderní bydlení

Ministerstvo obnovilo systém stavebního řízení. Úpravy ještě nekončí, tvrdí Bartoš

V nové verzi, kterou ministerstvo pro místní rozvoj spustilo v noci na sobotu, bude možné podle ministra Ivana Bartoše stornovat dokumenty, také nebude nutné ručně doplňovat oprávněnou osobu, nebo se zrychlí serverové služby. Oznámil to na síti X. Oprava se dotkla také vícenásobného doručení u nově vypravených dokumentů.

Další změny se podle informací ministra pro místní rozvoj připravují. Jednou z nich bude třeba načítání seznamu parcel v informačním systému, upřesnil Bartoš.

[chooze:article;value:566673]

​Digitalizace stavebního řízení vyvolává stále ostrou kritiku, a to jak ze strany úředníků, obcí, ale i třeba České komory architektů. Systém je podle nich nedodělaný a práci spíše ztěžuje. Stále podle nich chybí manuály pro stavební úředníky. Někteří koaliční partneři jako David Šimek z KDU-ČSL budou požadovat odchod ministra Bartoše z funkce, pokud systém nebude fungovat ani přes jeho aktualizaci.

Systém odstartoval na začátku července a před startem byly navíc stavební úřady zahlceny žadateli, kteří chtěli využít možnost podat žádosti podle původní normy, což situaci dále komplikuje.

Program, ve kterém úředníci stavebních úřadů už téměř měsíc pracují, je podle nich nefunkční a školení jsou nedostatečná. Pokud se situace nezmění, chtějí stávkovat, a to až do doby, než bude program plně funkční. 

Stavební řízení trvá v České republice měsíce nebo dokonce roky a ministr Bartoš je přesvědčený, že digitalizace spolu s novým stavebním zákonem má tento stav změnit.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.