Ministerstvo plánuje změny v dávkách. Dotknou se ukrajinských uprchlíků

Doposud humanitární dávku nedostávali uprchlíci, kteří mají bezplatně ubytování, celodenní stravu i základní osobní hygienu. Nově by se to ale týkalo mnohem větší skupiny Ukrajinců v Česku. Vyplývá to ze zveřejněných materiálů ministerstva práce a sociálních věcí.

Uprchlíci totiž dosud dostávali 5 000 korun půl roku od příchodu do Česka, dále mohli pobírat životní minimum. Nově budou dostávat už od prvního měsíce životní minimum. Od ledna by tak dospělí měli dostávat 4 860 korun a děti 3 490. Senioři a invalidé mají dostávat 7 290 korun, invalidní děti 5 235.

[chooze:article;value:478600]

O právo na humanitární dávku by navíc nově přišli ti, jejichž příjmy jsou vyšší než životní minimum. Do toho se budou počítat i příjmy v cizí měně včetně dávek. Nezapočítávala by se česká podpora na bydlení. "Příjem v cizí měně se přepočte na českou měnu podle příslušného kursu vyhlášeného Českou národní bankou platného k prvnímu dni období, za které se zjišťuje příjem," vysvětlilo ministerstvo ve zdůvodnění.

Po půl roce by úřady zhodnotily, jestli se může uprchlík zapojit na trh práce. Pokud například pečuje o dítě, pobírá penzi či studuje, bude nadále dostávat existenční minimum, tedy 3 130 korun.

Vláda zvýšila životní minimum:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.