Ministerstvo po razii v nemocnicích zastavilo dotace. Policie obvinila 10 lidí

Razie začala v pondělí brzy ráno. Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ) obsadila vedení krajských nemocnic v Ústí nad Labem a v Jihlavě. Zadržela jejich ředitele a celý den vyslýchala a sbírala důkazy. "Náš útvar provádí úkony trestního řízení, více informací zatím poskytovat nebudeme," sdělil mluvčí NCOZ Jaroslav Ibehej.

"Týká se to veřejných zakázek. Pro mě je to hrozně nepříjemné a brutální překvapení, dál budeme poskytovat součinnost," uvedl mluvčí představenstva Krajské zdravotní Ondřej Štěrba.

[chooze:article;value:542442]

Podle Úřadu evropského veřejného žalobce šlo o manipulaci veřejných zakázek. Ovlivněny měly být nákupy zdravotnického materiálu. Všech deset zadržených v úterý evropský žalobce obvinil. Začal je trestně stíhat jako organizovanou skupinu kvůli poškozování finančních zájmů Evropské unie, úplatkářství a zřejmě i dalších trestných činů.

Kvůli úplatkářské kauze v úterý ministerstvo pro místní rozvoj zastavilo čerpání evropských dotací pro obě zdravotnická zařízení. "Hned jak jsme obdrželi informace o zásahu, zastavili jsme financování projektů Krajské zdravotní a jihlavské nemocnice z evropských zdrojů. Z Evropského fondu pro regionální rozvoj měly získat celkem 959 milionů korun," informovala mluvčí ministerstva pro místní rozvoj Veronika Hešíková.

Žalobce teď zvažuje, jestli pro všechny, nebo jen pro některé z obviněných bude žádat vazební stíhání. O tom by se mělo rozhodovat ve středu. 

Podle vyšetřovatelů si organizovaná skupina rozdělovala úplatky ve výši deset procent z jednotlivých zakázek. Peníze si pak měli dělit v hotovosti. Ministerstvo zastavilo 15 aktuálních projektů. Soud bude rozhodovat o vazbě pro obviněné.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.