Ministerstvo promine pokuty lidem v zaplavených oblastech, musí se ale ozvat

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) rozhodl o prominutí pokut z důvodu povodní. Informovala o tom Finanční správa ČR. Konkrétně se jedná o pokuty za nepodání kontrolního hlášení u plátců daně z přidané hodnoty, kteří byli zasaženi povodněmi, nebo u těch, kterým kontrolní hlášení zpracovává osoba zasažená touto pohromou.

"Promíjí se pokuta ve výši 1 000 Kč za opožděné podání kontrolního hlášení, pokud toto hlášení plátce podá dodatečně bez výzvy správce daně," uvádí Finanční správa. Hlášení musí být podáno do 25. listopadu spolu s informací o tom, že byl plátce povodní zasažen. Lidé můžou využít předpřipravené oznámení, jeho forma ale není přesně stanovená.

"Správci daně v zasažených oblastech nebudou vydávat výzvy k podání kontrolního hlášení. Plátcům zasaženým povodněmi nebo záplavami tedy nevznikne povinnost uhradit pokutu ve výši 10 000 Kč, 30 000 Kč nebo 50 000 Kč, pokud kontrolní hlášení podají dodatečně," dodává Finanční správa.

[chooze:article;value:575834]

Je možné prominout také vyšší pokuty. Tyto žádosti jsou ale řešeny separátně a individuálně. "Zasažení plátce či jeho zmocněného zástupce povodněmi nebo záplavami je okolností, která je způsobilá ospravedlnit opožděné podání kontrolního hlášení. Správce daně tedy může podle konkrétní situace tyto pokuty zcela nebo zčásti prominout," dodává úřad.

Už před týdnem finanční správa informovala také o tom, že lidem v povodní zasažených oblastech umožní zažádat o posečkání s úhradou daně nebo o její úhradu ve splátkách. Umožnila také zažádat o změnu či odpuštění zálohy z daně nebo o prodloužení lhůty k podání daňového přiznání.

Banky nabízí úlevy lidem po povodních. Mohou si odložit či snížit splátky (9/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.