Ministerstvo řeklo, jak má růst minimální mzda. Má dvě varianty

"Konečnou podobu novely jsme připravovali v úzké spolupráci s odborníky, vycházíme ale i z požadavků a dohody se sociálními partnery, se kterými MPSV v uplynulých týdnech intenzivně jednalo v rámci pracovní skupiny. Je naším společným cílem, aby minimální mzda rostla vždy transparentně a hlavně předvídatelně. Odpadne tak každoroční vyjednávání, které není srozumitelné pro nikoho," prohlásil v tiskové zprávě ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Minimální mzda má být pravidelně zvyšována tak, aby byla součinem vládou určeného koeficientu a predikce průměrné mzdy. To by v praxi znamenalo, že by minimálka byla 45, nebo 50 procent průměrné. Vláda by pak rozhodla, která z variant bude platná.

[chooze:article;value:523732]

Momentálně je průměrná mzda 43 193 a minimální 17 300, tedy 40 procent mzdy průměrné. Pokud by platila varianta s 45 procenty, byla by momentálně minimální mzda 19 436 korun, kdyby s 50 procenty, vystoupala by na 21 597 korun.

Vláda by se měla při určování toho, jestli bude poměr k průměrné mzdě 45, nebo 50 procent, rozhodovat podle zákonem daných kritérií. "Mezi ně patří kupní síla zákonných minimálních mezd s ohledem na životní náklady, obecná úroveň mezd a jejich rozdělení, tempo růstu mezd, dlouhodobá vnitrostátní míra produktivity a její vývoj," sdělilo MPSV.

Podle novely by se také měla měnit zaručená mzda. Podle první varianty budou určeny čtyři skupiny prací rozdělené podle kvalifikace. Ti nejkvalifikovanější by měli zaručený 1,6násobek minimální mzdy. Druhá možnost je, že se úplně zruší.

[chooze:article;value:523573]

"Pamatujeme také na zaměstnavatele a snažíme se o to, aby ubývalo zbytečné byrokracie. Navrhujeme tak zrušit povinnost vydávat písemný rozvrh čerpání dovolené. Z praxe víme, že každoroční sestavování plánu dovolených je převážně formální záležitostí, a není proto již důvod, aby zaměstnavatelé museli něčemu takovému věnovat zvláštní pozornost," uvedl Jurečka.

Novela by podle MPSV měla platit od července příštího roku. Minimální mzda by se tak podle ní rozhodovala od roku 2025.

Minimální mzda se v Česku může zvednout až o 2 100 korun (9/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.