Ministerstvo se chystá spustit novou databázi. Podnikatelům usnadní život

Papírování a zdlouhavá byrokracie je pro Luboše Kastnera, který podniká v oboru gastronomie, noční můra. "Ten déšť byrokratický máme pořád za zády, obrazně, prší na nás a ten déšť neustává. Spoustu se o tom mluvilo, mluví, každý to slibuje nic moc se neděje," uvedl podnikatel. 

Informovat bude systém o způsobu a frekvenci plnění daných povinností či sankcích. Nová databáze má podnikatelům přinést také jasný výklad právních předpisů. Webová stránka by měla být zveřejněna do konce letošního roku.

"Musíme v této zemi podporovat podnikatele a nestresovat je a nezabírat jim čas se zbytečnostmi," zdůraznil Kastner. "Těch zákonů, které mají dopad na podnikatele, není úplně málo. Mnohdy je velice těžké se v těch zákonech orientovat," dodal Pavel Vinkler, ředitel odboru podnikatelského prostředí a obchodního podnikání.

[chooze:article;value:558189]

Podobnou komerční službu poskytuje už nyní Hospodářská komora. "Ten zájem byl zpočátku značný. Ochladl ale po tom, co ministerstvo průmyslu a obchodu slíbilo, že takový systém nabídne podnikatelům zdarma," sdělil Aleš Kučera, předseda Sekce pro podporu podnikání a digitální agentu Hospodářské komory. Podle Vinklera se ale tyto dva systémy doplňují. "Myslím si, že velice vhodně," dodal.

V příštím roce by mohl být zveřejněn také portál kontrol, který má díky jednotnému kalendáři podnikatele informovat o plánovaných kontrolách. Dokončen by tou dobou měl být také portál podnikatele zastřešující všechny důležité informace pro podnikání.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.