Ministerstvo školství bojuje s odklady. Chce navíc zrušit známkování

"Podle dat České školní inspekce je to v letošním roce každý čtvrtý žák, který nastupuje do první třídy s odkladem," řekla Tereza Fojtová, mluvčí ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy. Rodiče často chtějí odkladem prodloužit dítěti bezstarostné dětství, nebo se obávají, že by ve škole bylo nejmladší a nejslabší.

"Já se bojím, protože mám sama špatnou zkušenost, když jsem byla malá. Aby si na ni nezasedly učitelky, protože třeba bude v něčem pomalejší, nebo jí něco tak nepůjde," svěřila Hanka, která je maminkou předškolačky. 

Množství odkladů se u nás navíc každoročně zvyšuje. Ministerstvo proto chce nástup do školy usnadnit. Chce snížit ve školách tlak na výkon, aby mohl každý žák zažít pocit úspěchu. "A s tím souvisí například i zrušení známkování," informovala Fojtová.

[chooze:article;value:544143]

Ministerstvo také navrhuje úplné zrušení dodatečných odkladů, tedy vracení dítěte ze základní školy zpět do školky. "To může být traumatizující zážitek pro dítě. Někam nastoupím, a oni mě odsud vyhodí, protože na to nemám," upozornila klinická psycholožka Alena Prouzová.

Jestli je dítě na nástup do první třídy připravené, umí mnohdy nejlépe posoudit učitelé v mateřské školce. "Oni ty děti znají, vědí, jak se chovají, jak jsou zralé. A to jak sociálně, tak emočně," dodala psycholožka.

Podle odhadu ministerstva školství by pak snížení počtu odkladů mohlo v rozpočtu ušetřit až devět miliard korun.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.