Ministerstvo školství chystá revoluční změnu. Znamená konec tradiční maturity

Na konci středoškolského vzdělání pravděpodobně už nebudou písemné a ústní maturitní zkoušky, jak jsme je doposud znali. Takzvaná zkouška z dospělosti by měla získat alternativu – ta by se na některých školách mohla svým způsobem přiblížit způsobu absolvování vysokých škol. "Představili jsme legislativní návrhy pro modernizaci regionálního školství," uvádí na síti X náměstek ministra školství Jiří Nantl (ODS).

​"Chceme modernizovat maturity. V profilové části bude škola moci nahradit zkoušení jednotlivých předmětů komplexní absolventskou prací, která ověří znalosti a dovednosti v souvislostech. Bude také moci uznat v profilové části certifikáty o znalostech a dovednostech nabytých mimo školu," upřesňuje Nantl.

[chooze:article;value:554065]

"Já myslím, že se to bude postupně šířit v různých typech škol. Jsem tomu velmi nakloněn. Myslím si, že tam je hlavně důležité to, abychom také včas reagovali na rozvoj technologií umělé inteligence a podobně," sdělil na úterní tiskové konferenci ministr školství Mikuláš Bek (STAN). 

Součástí navrhovaných změn, jež ministerstvo chystá, by mělo být i další posílení kompetencí ředitelů škol. Ti mimo jiné mohou získat možnost rozhodnout o zavedení kombinované prezenční a distanční výuky.

Ministerstvo školství chce novely zákonů předložit vládě ještě do konce školního roku. Účinnost je pak naplánovaná k 1. lednu roku 2026.

Na celou tiskovou konferenci se můžete podívat zde:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.