Ministerstvo školství vyráží do boje s odklady dětí. Ve hře jsou čtyři varianty

Míra odkladů v České republice je podle ministra školství Mikuláše Beka extrémní a neodpovídá vzdělávacím potřebám dětí. "Místo toho, abychom podpořili děti v individuálním rozvoji, necháváme je plošně v mateřských školách nebo přípravných třídách," upozornil ministr hned na několik problémů vzdělávacího systému.

V aktuálním školním roce dostalo odklad přes 24 % dětí. Ostatní evropské země přitom evidují pouhé jednotky procent. Ministerstvo školství proto sestavilo odbornou pracovní skupinu, která představila čtyři možné varianty řešení, jak problém s vysokým počtem odkladů vyřešit. Všechny návrhy počítají s tím, že v prvních třídách přibydou asistenti pedagoga. Informovalo o tom v tiskové zprávě.

[chooze:article;value:543445]

"Jde o redukci odkladů včetně přenosu pravomoci posouzení jeho potřeby na školy," představilo ministerstvo první řešení. Druhá varianta pracuje s tím, že odklad budou moci mít pouze děti, které se narodily po 30. červnu nebo květnu.

Třetí návrh omezuje odklady pouze na děti, které mají závažné zdravotní znehodnocení nebo pochází z odlišných kulturních a jiných životních podmínek. Poslední varianta navrhuje omezení, a dokonce úplné zrušení dodatečných odkladů a přípravných tříd.

Zredukované odklady by mohly přispět k dlouhodobému problému s nedostatečnou kapacitou mateřských škol. "Na uvolněná místa v mateřských školách by mohly nastoupit mladší děti, pro které v některých regionech chybí kapacity MŠ, a rodiče jsou tak omezováni při návratu do zaměstnání," stojí ve zprávě.

[chooze:article;value:542679]

Omezení odkladů by navíc mohlo pomoci vyřešit i problém se zkrácením maximální doby čerpání rodičovského příspěvku. Ta se totiž u dětí narozených od začátku roky 2024 zkrátila na tři pouhé roky. Volná místa v mateřských školách by mohla snížit také náklady na zřizování dalších míst. Odhadové úspory se pohybují kolem devíti miliard korun.

Odklad školní docházky je v českém vzdělávacím systému dlouhodobě jedním z negativních rysů začátku základního vzdělávání. Ministerstvo bude jednotlivé návrhy projednávat v následujících týdnech. 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.