Ministerstvo učinilo první kroky ke vzniku nové CHKO Krušné hory

Karlovarský kraj projevil zájem o vytvoření Chráněné krajinné oblasti už před dvěma lety. Na podporu větší ochrany Krušných hor vznikla i petice, kterou na webových stránkách podepsalo přes 5 000 lidí. Ústecký kraj se připojil o něco později. Nyní se věci konečně dávají do pohybu.

Krušné hory leží na ploše 6 000 kilometrů čtverečních na hranicích s Německem, z toho asi čtvrtina je na české straně. Zároveň jsou jediným velkým pohořím v České republice bez komplexní ochrany.

[chooze:article;value:420435]

Do první zóny připravované Chráněné krajinné oblasti by mohla být zařazena rašeliniště a bučiny. Podle ministerstva životního prostředí by se oblast mohla rozprostírat od Kraslic na Sokolovsku až po Petrovice v Ústeckém kraji. Návrh je ale zatím v pracovní verzi. Zástupci ministerstva životního prostředí ho v následujících měsících plánují projednat se starosty jednotlivých obcí.

Kromě Chráněné krajinné oblasti Krušné hory zvažovala Agentura ochrany přírody a krajiny také vznik Chráněné krajinné oblasti Doupovské hory. Podklady pro její vyhlášení se připravovaly už v roce 2009. K vyhlášení, ale nakonec nedošlo, jelikož je většina území součástí vojenského újezdu.

Na území Karlovarského kraje je tak momentálně pouze jedna Chráněná krajinná oblast, tedy Slavkovský les. O tom, jestli bude Chráněná krajinná oblast vyhlášena i v Krušných horách, rozhodne vláda.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.