Ministerstvo varuje před nebezpečnou dětskou panenkou, může ublížit

Hlava panenky vyrobené v Číně překračuje více než stonásobně povolené množství ftalátů (DEHP), které se používají ke změkčování platů, uvedli na webu hygienici.

DEHP jsou označeny za karcinogenní látku, která může snižovat plodnost, poškozovat hormonální systém, způsobovat alergii, astma či ekzém nebo vést k poškození plodu v těhotenství. Do lidského těla se dostává vdechováním, kůží nebo třeba ústy při olizování nebezpečného předmětu, jakým může být dětská hračka.

[chooze:article;value:475649]

​Uvedená plastová panenka typu Barbie s názvem The Beauty Girl je vysoká 30 centimetrů, má různobarevné vlasy a šaty a ohebné klouby na rukou. Je zabalena v papírové krabici s průhledem a obsahuje doplňky jako je plastová kabelka a balonek na tyčce. Někdy i druhou malou panenku. Je na ní symbol 3+ značící nevhodnost pro děti do tří let věku.

Při laboratorním rozboru bylo podle hygieniků zjištěno, že hlava panenky obsahuje DEHP v množství 14,1 procent hmotnostních s tolerancí plus mínus 5,6 procenta. Norma Evropské unie povoluje maximálně 0,1 procenta.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.