Ministerstvo zveřejnilo největší plátce daní. Překvapili lesníci i Škoda

Ministerstvo financí zveřejnilo seznam dvacítky předních plátců daně z příjmů mezi firmami za rok 2022. Jen těchto dvacet firem zaplatilo na této dani státu dohromady více než 34 miliard korun. Od ministerstva za to jejich zástupci dostali skleněnou plaketu. Nejvíce do státní pokladny vloni odevzdala pojišťovna Kooperativa, která státu poslala 3 319 milionů korun.

"Tento večer vnímám jako poděkování oceněným společnostem za to, že plněním svých daňových povinností významně přispívají ke stále se zvyšujícímu výběru daně z příjmů právnických osob," okomentovala předávání ocenění generální ředitelka Finanční správy Simona Hornochová.

​Podle ekonoma skupiny Natland Petra Bartoně je ale tyto výsledky potřeba brát s rezervou a nedělat z nich dalekosáhlé závěry. "Zaprvé jde pouze o firmy, které chtěly být zveřejněny. Takže několik jich tam může chybět," zdůraznil.

[chooze:article;value:503714]

"Zadruhé, ty velké firmy jsou zručné v přelévání peněz v rámci nějaké korporátní strategie, například podle toho, kde je potřeba splatit nějaká půjčka a tak podobně, takže některý rok platí vyšší daně a některý rok menší. Pohyb mezi příčkami na žebříčku tak nemusí nutně znamenat dobrý nebo špatný rok pro firmu. Zdůrazňuji, že jde o úplně legální cesty," doplnil.

Přesto lze podle Bartoně najít v seznamu jistá překvapení. "Určitě je zajímavé, že se mezi finanční, energetické a telekomunikační firmy dostaly i Lesy České republiky, což je úplně nové odvětví. Jsou za tím nejspíš hlavně vyšší ceny dřeva a zvýšená těžební aktivita kvůli kůrovci," myslí si ekonom.

[chooze:article;value:506114]

"Vypadli naopak výrobci pneumatik z koncernu Continental. Zajímavé jistě také je, že Škoda Auto spadla až na 7. místo. Vzhledem k problémům s čipy to byl ale do určité míry pokles očekávatelný," pokračoval Bartoň.

"Můžeme si také klást otázku, zda jsou vysoké odvody na daních hodné ocenění. Zlí jazykové dokonce tvrdí, že jde o takovou anticenu, protože pokud zaplatíte hodně na daních, nemusí to být jen známka úspěšného roku, ale taky třeba toho, že jste dělali hodně finančně náročných aktivit," prohlásil ekonom.  

Ministr financí Stanjura navštívil Temelín. Spekuluje se o částečném zestátnění:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.