Ministr Bek projel záchranářskou uličku s majákem. Mám na to právo, hájí se

Vše se mělo odehrát ve čtvrtek 16. května, kdy hořel na dálnici D1 ve směru na Brno návěs kamionu převážející osobní automobily. Kvůli požáru se na hlavní dopravní tepně spojující Čechy a Moravu zastavil provoz. 

Ne všichni ale čekali na to, až se provoz obnoví. Ministr školství Mikuláš Bek (STAN) měl podle informací webu iDnes zapnout maják na svém autě a projet záchranářskou uličkou. Mířit měl do obce Hajany u Brna, kde má trvalé bydliště. Za to teď čelí kritice. 

​I když mají vozidla vládních činitelů výjimku a mohou mít majáček, záchranářskou uličkou podle dopravního experta Romana Budského projet nesmí. Situaci označil za papalášství.

[chooze:article;value:560393]

"To co udělal je zakázané. Záchranářská ulička slouží pro vozidla integrovaného záchranného systému, které jedou takzvaně na majáky, čili jedou na místo zásahu," vysvětlil pro TN.cz.

Ministr Bek měl dle svých slov ve dnech 16. a 17. května nabitý pracovní program v Praze a v Olomouci. "Přesun se týkal mého pracovního programu. Vzhledem k pracovnímu programu v pozdních večerních hodinách jsem využil práva člena vlády. Rozumím tomu, že to je pro veřejnost citlivé téma, toto právo se snažím využívat jen v nejnutnějším případě," vyjádřil se. 

"Podle nařízení vlády mohou být výstražným světlem modré barvy a zvláštním zvukovým zařízením doplněna vozidla členů vlády pro plnění úkolů souvisejících s výkonem pracovních povinností. Uličku pro IZS smí využít všechna vozidla se spuštěným výstražným systémem," doplnil odbor vnějších vztahů a komunikace ministerstva školství.

Nezapomínáte na záchranářskou uličku? Podívejte se na jednoduchý návod:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.