Ministr Blažek měl zasahovat do živé kauzy. Mám na to právo, hájí se

Kvůli bytům a městskému majetku zasahovala policie loni v Brně hned několikrát. Na povrch totiž vypluly informace, že vlivní politici, a to zejména z řad ODS, měli ovlivňovat přidělování nemovitostí a přiklepnout je za úplatek svým známým.

V souvislosti s případem už policisté obvinili několik lidí, mezi nimi je také vlivný člen ODS Otakar Bradáč. Kriminalisté prověřují i brněnskou primátorku z ODS Markétu Vaňkovou.

[chooze:article;value:474017]

Nyní se objevila podezření, že měl právě ministr spravedlnosti zasahovat do této živé kauzy, na které může mít osobní zájem. Nebo ho mají jeho straničtí kolegové. Podle portálu Seznam Zprávy měl totiž Blažek za poslední dobu žádat od státních zástupců informace k částem probíhajícího vyšetřování. Získat měl dokonce i seznam čtyř soudců, kteří v kauze schválili domovní prohlídky a vazby.

"Jsem soudcem 29 let. Nikdy se nestalo, že by ministerstvo chtělo jména soudců, kteří v nějaké takové věci rozhodovali. Takže nevím, proč to chtěli," řekl portálu místopředseda Městského soudu v Brně pro trestní úsek Aleš Dufek.

Blažek se však hájí tím, že jako ministr má na to právo. "Ptát se orgánů činných v trestním řízení na jejich činnost je mojí zákonem uloženou povinností, neboť jsem jako člen vlády za ně ústavně odpovědný. Stejně tak nesmím ignorovat časté dotazy a stížnosti občanů, ostatních členů vlády, poslanců a senátorů v této oblasti. A především, ptát se není totéž co zasahovat. A ptát se po zrušení nezákonného obvinění či vazby, jak se to mohlo stát, není ‘požadování informací ze živé kauzy‘," uvedl v prohlášení Blažek.

[chooze:article;value:473911]

Ostatní podklady se v loňském roce podle Blažka shromažďovaly pro účely sepsání již podaného kárného návrhu právě proti soudci Dufkovi. "Ten se vůbec netýká kauzy jako takové. Ten bude předmětem veřejného jednání před kárným senátem. Opět nic neobvyklého či kabinetního," dodal na twitteru Blažek.

https://twitter.com/blazek_p/status/1631608247630135301

Kárnou žalobu podal Blažek na Dufka podle portálu Česká justice na konci loňského roku. Dufek měl totiž médiím na začátku listopadu poskytnout soudní příkazy k domovním prohlídkám u tří lidí, kteří figurují v případu brněnských bytů.

Proti ministrovi se vymezila Unie státních zástupců. "Souhlasíme s nejvyšším státním zástupcem Igorem Střížem, že způsob, jakým se ministr spravedlnosti zajímá o informace v tzv. brněnské bytové kauze, je nešťastný. Současné aktivity a výroky ministra mohou být dozorovou státní zástupkyní vnímány jako nepřípustný nátlak tím spíše, že trestní řízení se podle veřejně dostupných informací týká mimo jiné bývalých ministrových spolupracovníků," uvedla unie v prohlášení na twitteru.

Policie zadržela loni v říjnu v souvislosti s kauzou brněnských bytů osm lidí. Více se dozvíte v následující reportáži:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.