Ministr chce aplikaci, která lidem zlevní potraviny. U obchodů tvrdě narazil

Aplikace pro srovnávání cen by podle ministra zemědělství Marka Výborného (KDU-ČSL) mohla zlevnit potraviny. Jeho řecký kolega mu údajně měl říci, že Athény podobným řešením dosáhly snížení cen o 18 procent.

"Ceny v Řecku ale nesnížila jen aplikace. Vláda tam zároveň podnikla i několik dalších kroků. Například dodavatele donutila k pětiprocentní slevě vybraných produktů," upozorňuje prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáš Prouza.

[chooze:article;value:537092]

​Myšlenka české variace na řeckou aplikaci zatím při cestě k možné realizaci narazila hned na první možnou překážku. Obchodní řetězce totiž odmítly poskytovat údaje o svých cenách.

Přehled cen neposkytnou

Ministr zemědělství se začátkem prosince obrátil na zástupce obchodních řetězců s dotazem, zda by byli ochotní potřebné cenové údaje pro aplikaci sdílet.

"S výjimkou českého řetězce JIP však údaje do aplikace dobrovolně poskytovat odmítli. Jestli nakonec aplikace opravdu vznikne, jsme připraveni povinnost sběru dat zahrnout do příslušných předpisů," řekl na dotaz TN.cz mluvčí ministerstva zemědělství Vojtěch Bílý.

[chooze:article;value:531804]

​Podle ekonoma Štěpána Křečka je odmítnutí poskytovat údaje ze strany obchodníků logické. "Něco takového by šlo proti jejich zájmům. A dotklo by se to zvláště těch, kteří už nyní vědí, že jejich ceny nejsou nejlepší," upozorňuje ekonom.

Srovnávače cen v Česku v tuto chvíli už existují a také je možné si je nainstalovat do mobilu jako aplikaci. Křeček se přesto domnívá, že by bylo výhodné, pokud by s podobným řešením přišel i stát. Ministerstvo by podle něj například mohlo přijít s nějakým ucelenějším přehledem, jejž by i veřejnost mohla vnímat jako důvěryhodnější.

Placení informátoři

Skeptický je k projektu aplikace zemědělský analytik Petr Havel. "Nejsem přesvědčen, že by zrovna zveřejnění cen mohlo vést k jejich snižování," domnívá se. Havel spíše vkládá naděje do úprav zákonů, které navrhuje Úřad pro ochranu hospodářské soutěže a informoval o nich v pondělí.

Jde o celou řadu různých opatření. Posíleny by například mohly být kompetence obchodní inspekce. A lidé, kteří by úřadům nahlásili nějaké nekalé jednání obchodníků (takzvaní whistlebloweři), by mohli mít nárok na finanční odměnu.

Za ceny potravin mohou dvě věci, tvrdí Výborný. Drahé energie jsou prý výmluvy (10/12/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.