Ministr Kupka chce změny v bodovém systému. Místo pěti sazeb by byly jen tři

O zjednodušení bodového systému pro řidiče se hodlá pokusit ministr dopravy Martin Kupka. Nový návrh počítá se zrušením nadbytečných právních předpisů. Bodový systém by navíc měl místo současných pěti různých bodových sazeb pouze tři.

Policisté by tak v případě schválení řidičům udíleli pouze dva, čtyři nebo šest trestných bodů. V současnosti se udělují dva, tři, čtyři, pět nebo sedm bodů, podle závažnosti přestupku. Hranice, po jejímž dosazení je řidiči odebrán řidičský průkaz, by zůstala na současných 12 bodech.

Podle dopravního experta Roberta Kotála jde však pouze o kosmetické změny. "Problémy bodového systému netkví v tom, že by měl příliš mnoho sazeb, ale spíš že v mnoha ohledech je zbytečně mírný. Rozhodně by stálo za to navýšit bodový příděl například u vezení dítěte mimo dětskou sedačku, protože tím je to dítě přímo ohroženo na životě. Místo čtyř bodů bych tento přestupek rozhodně posunul až na šest bodů," myslí si Kotál.

[chooze:article;value:501327]

Další věcí, kterou by v dopravním zákoně Kotál změnil, je takzvaná určená částka, kterou úřadům uhradí provozovatel vozidla, aby uchránil řidiče před nabytím bodů. "Ten řidič není ani znám správnímu orgánu a provozovatel, často nějaká firma, rád zaplatí pokutu, aby řidič nedostal body. To si myslím, že by mělo zmizet," prohlásil Kotál.

Jinak ale bodový systém podle Kotála funguje přesně tak, jak byl zamýšlen. "Ten systém se osvědčil velmi dobře. Vznikl proto, aby mohl identifikovat recidivisty a mohl je vyřadit ze silničního provozu. Je to velmi pozitivní věc," dodal.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.