Moderní bydlení

Ministr Kupka po jednání vlády: S návrhem na zvyšování platů politiků nesouhlasíme

Vláda prodloužila stav nebezpečí v obcích zasažených povodněmi. V šesti obcích v Moravskoslezském kraji bude platit do poledne 13. listopadu a ve dvou obcích v Olomouckém kraji bude platit do poledne 12. listopadu.

Ministři řešili i zálohování. "Vláda doporučila Poslanecké sněmovně schválit novelu týkající se povinného zálohování PET lahví a plechovek," uvedl ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL) na tiskové konferenci po jednání vlády a doplnil, že v současnosti končí v přírodě, ve spalovnách a na skládkách 400 milionů PET lahví a 500 milionů plechovek.

[chooze:article;value:541836]

​"I přes to, že velmi dobře třídíme, tak velmi špatně recyklujeme," prohlásil Hladík s tím, že je připraven o zákonu jednat a diskutovat. Zálohování by mělo fungovat ve všech obchodech nad 50 metrů čtverečních a mělo by proces mít stejný jako v případě zálohování lahví na pivo. 

Ministři také schválili novou hospodářskou strategii s názvem Česko do TOP 10, jehož cílem je, aby Česká republika patřila do roku 2040 mezi deset ekonomicky nejvyspělejších zemí Evropské unie. Schválili také návrh Národní polovodičové strategie.

Ministr dopravy Martin Kupka (ODS) uvedl, že ministři mluvili i o navyšování platů politiků. "My jsme se tomu návrhu věnovali a nesouhlasíme s ním. Budeme se mu věnovat na příštím jednání vlády," pronesl. "Rozhodně nebudeme souhlasit s tím, o čem se psalo, že by to bylo více než 13 procent," dodal.

[chooze:article;value:577676]

Platy vrcholných politiků a soudců by podle návrhu ministerstva práce a sociálních věcí mohly v příštím roce vzrůst o více než 13 procent. To by znamenalo, že si řadový poslanec polepší zhruba o 14 tisíc korun, prezident téměř o 50. Předsedkyně Poslanecké sněmovny, předseda Senátu a premiér by si podle této předlohy mohli přijít na 312 500 korun.

Opozice i odbory návrh kritizují. Nelíbí se jim především to, že by vrcholní politici měli dostat výrazně přidáno v době, kdy vláda mluví o konsolidaci veřejných financí a utahování opasků.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.