Ministr na jednáních s lékaři ne vždy byl. Antipatii jsem necítil, tvrdí Válek

Premiér Petr Fiala se ve čtvrtek dohodl se zástupci komory na navýšení platů pro lékaře a zdravotníky. Nabídl jim 9,8 miliardy korun. Ministr zdravotnictví ale na tomto jednání chyběl. Navíc to nebylo zřejmě poprvé, co se neúčastnil vyjednávání s lékaři.

"My jsme sestavu druhé strany nikdo dopředu definitivně nevěděli. Na předchozích jednáních pan ministr taky nebyl vždycky přítomen. Ani na tom čtvrtečním jsme nezasahovali do toho, kdo bude přítomen," řekl viceprezident ČLK Jan Přáda.

[chooze:article;value:531187]

Podle Válka nebyla jiná cesta, než aby se do jednání vložil vyšší úředník. "V podstatě jsme měli debatu, která musela být posunuta buď na úroveň tripartity, nebo premiéra. Nemohli jsme dohodnout mechanismus rozdělení peněz. A k celkové sumě, tak premiér může jít nad vyšší rámec, než k jakému jsem měl svolení od vlády," nastínil šéf resortu zdravotnictví Vlastimil Válek.

Sám ministr je rád, že se nakonec předseda vlády dokázal s lékaři shodnout, což se jemu nepovedlo. "Určitě jsem při vyjednávání necítil ze strany lékařů antipatii. Já mám největší množství přátel mezi lékaři. Troufnu si říci, že jestli k někomu mám absolutně nulovou antipatii, tak je to pan doktor Přáda. Naopak mu děkuji za to, že vykopl problém, který se dnes začíná v médiích diskutovat," doplnil Válek.

Na sestřih z rozhovoru se můžete podívat zde:

Jednání ale ani zdaleka nekončí. "My budeme přes víkend intenzivně připravovat realizaci kroků tak, abychom nezapomněli na žádného zaměstnance ve zdravotnickém zařízení," nastínil Válek.

V pondělí se mají obě strany sejít a řešit mechanismu rozdělení peněz. Ještě předtím bude Válek jednat s řediteli zdravotních pojišťoven o růstu mezd a platů zdravotníků. "Klíčové bude přerozdělení jednotlivých financí ke konkrétním lékařům a dalším. Teď je potřeba si říci, co lékaře bude motivovat, aby těch 6000 výpovědí stáhli," dodal Přáda.

[chooze:article;value:531104]

"Já to beru jako startovací bod. Ty požadavky jsou řešitelné hned, některé v horizontu měsíců a některé let. V tento moment to nebere nikdo, že ať už jakoukoliv dohodou to skončí. My víme, že za dva až pět let budou ty situace jiné a budeme potřebovat je řešit. Beru to jako jeden milník, ke kterému se musíme propracovat," má jasno Přáda.

"Pořád si musíme uvědomit, že tu situaci chceme vyřešit. Vypracovali jsme obrovské množství práce, posunuli jsme se ve všech těch bodech. Koneckonců teď už se žene do Senátu ten zákon, který bude novelizovat zákoník práce a současně v lednu začínáme pracovat na velké novele zákoníků práce týkající se jen zdravotnictví. Současně začínáme pracovat na odměňování zdravotníků," popsal Válek.

Výpovědi z přesčasů podalo více než 6000 lékařů napříč Českem. Nemocnice kvůli tomu musely omezit péči. Podle Válka je v naší republice doktorů dostatek. "Problémem je, kde jsou. Dále ta struktura a efektivní využití a to, že se u nás 20 až 30 let nepodporuje primární péče. Nejsou prostě tam, kde jsou potřeba," uzavřel Válek.

Celý díl pořadu:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.