Ministr Nekula ukázal na viníky zdražování cukru. Pošle na ně kontrolu

Ministr zemědělství Zdeněk Nekula v pondělí řešil prudce navýšené ceny cukru. Jednal o tom se zástupci Agrární komory, Potravinářské komory, Svazu obchodu a cestovního ruchu a Ústavu zemědělské ekonomiky a informací. Hlavním cílem setkání bylo odhalení příčiny zdražení cukru, jehož cena se v posledních měsících téměř zdvojnásobila.

Podle Nekuly je viník vysokých cen jasný. Za zdražování cukru podle jeho slov mohou především obchodníci. "Někteří hráči na našem trhu se snaží zneužívat spotřebitele a uměle navyšují ceny. To je pro mě neakceptovatelné. Chci činit kroky, které budou podobné praktiky eliminovat," prohlásil Nekula.

[chooze:article;value:464763]

Své domněnky ministr podložil daty Českého statistického úřadu (ČSÚ). Ten zpracoval jak index cen cukru v obchodech, tak cen od výrobců i od pěstitelů cukrové řepy. Loni se mezi zářím a říjnem kvůli obavám z rostoucích cen energií zvedla cena cukru od výrobců průměrně asi o čtyři koruny. V obchodech to však ve stejnou dobu podle dat ČSÚ bylo až o 12 korun. Ceny pěstitelů v tomto období dokonce mírně klesly.

Nemělo navíc jít o jednotlivé prodejce. "Máme za to, že to nebylo individuální jednání, ale že nárůst cen byl výsledkem koordinovaného jednání. Podle nás využili obchodníci toho, že lidé před Vánocemi kupují suroviny na cukroví. A aby měli hezké svátky, tak jsou k vyšším cenám tolerantnější," podotkl Nekula.

Ministerstvo proto podalo podnět Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Ten má prošetřit, jestli bylo chování prodejců oprávněné. Regulovat ceny přímo však Nekula nechce. Podle něj totiž jde o zastaralou praktiku, která navíc velmi často přinesla více škod než užitku. Slíbil ale, že zajistí férové podmínky pro prodejce i spotřebitele.

Zdražení cukru nad rozumnou míru však není jediným problémem, který ministerstvo šetří. Zaznamenalo také možné klamání spotřebitele. V některých obchodech mělo být zboží na pultech ve falešné slevě. Cukr se tak prodával ve "slevě" za 33 korun z "původních" 40 korun. Taková praktika je nelegální.

Ministerstvo kvůli podezření podalo podnět České obchodní inspekci. Veřejnosti doporučuje, aby dělala to samé. "Chci vyzvat všechny spotřebitele, pokud mají pocit, že se děje něco nekalého, aby nám podali podnět. My jej zpracujeme a případně předáme příslušným orgánům," slíbil Nekula.

Pondělní jednání se týkalo především cen cukru. Nekula ale upozornil, že se bude ministerstvo zemědělství věnovat také dalším výrazně zdraženým potravinám, jako jsou jablka nebo vejce. Na jednotlivé komodity se bude ministerstvo zaměřovat jedno po druhém.

Pokud chcete podat podnět na ministerstvo zemědělství pro podezření z nekalých praktik, napište na e-mailovou adresu podnetypotraviny@mze.cz.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.