Ministr přešlapů! Odborníci se shodují v hodnocení Nekulova vedení resortu

Kritici říkají, že ministr Nekula vůbec nepochopil, na jaké židli sedí. Obhájci se ho zastávají, že měl jen smůlu. Ostatně ta se mu lepila na paty od samého začátku. Do funkce byl jmenován opožděně, protože chytil covid-19.

Do dějin se snažil zapsat jako ministr, který dokáže zahýbat trhem. Když vystřelily ceny potravin, začal hledat nepřítele. "Obchodníci i ti ostatní navyšují své obchodní přirážky v některých případech neúměrně," uvedl v březnu 2023 Nekula.

[chooze:article;value:509102]

Ministr vytahoval grafy, statistiky a tabulky. Jenže marže obchodníků přezkoumal také antimonopolní úřad a žádné pochybení nezjistil. "Nezjistili jsme nic," řekl v březnu předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Petr Mlsna.

Don Quijote Zdeněk Nekula prohrál na plné čáře, ale ve svém boji dál pokračoval. Rozhodl se, že půjde jinou cestou a vahou své osobnosti rozpoutá cenovou válku řetězců. Nechal se proto vyfotit jako chodící reklama na mouku za 12,90. Nad tím už kroutili hlavami i jeho spolustraníci. "Hodnotím to jako zoufalý krok ministra, který nedokázal systémově ten krok řešit," má jasno politolog Miloš Gregor.

Nekula si jen potvrdil starou ekonomickou poučku, že trh se neřídí podle toho, co zrovna chce ministr zemědělství. Češtinu také obohatil o jeden zemědělský novotvar. "Pěstování chřestu je takové chřesťanství," sdělil ministr.

Chřesťanští demokraté teď obětovali jednoho neúspěšného ministra. A kromě stranické reputace tím možná riskují i něco mnohem důležitějšího, a to konec Nekulova vyhlášeného medu, kterým je vášnivý včelař zásoboval.

Novým ministrem zemědělství má být Marek Výborný. Jakou má kvalifikaci pro tuto pozici řekl v Televizních novinách Marian Jurečka:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.