Ministr školství Bek: Rodiče rádi taktizují, některé děti odklad nepotřebují

Ministr školství Mikuláš Bek (STAN) a poslankyně Renáta Zajíčková (ODS) v pondělí představili dosavadní plány ohledně reformy regionálního školství. "Ukazuje se, že 21. století vyžaduje po nás po lidech mnoho dovedností a kompetencí, které budeme potřebovat k životu. A my tomu budeme muset přizpůsobit naše vzdělávání," řekla Zajíčková.

"Regionální školství je klíčovým pilířem každé úspěšné společnosti a my se musíme zaměřit na to, zdali na to naše školy generují absolventy, kteří jsou schopni se adaptovat na rychlou změnu ve společnosti a překotný vývoj technologií," vysvětlila.

Toho chce ministerstvo docílit pomocí několika změn. Diskutuje například o prodloužení povinného vzdělávání či přesunutí části povinné výuky na střední školy. Podle ministra Beka se zatím nejvíce hovoří o osmi povinných letech na základní škole a dvou na střední škole. Vše je ale ještě v řešení.

[chooze:article;value:506296]

​Podle Beka je potřeba posílit všeobecný charakter středoškolského vzdělávání. Absolventi by v rámci chystaných změn měli získat "významnější všeobecný základ". V otázce středních škol se ale prý "ukazuje celá řada disfunkcí".

"Poptávka rodičů a dětí se nepotkává s nabídkou," řekl Bek. S tím souhlasí i Zajíčková. "Máme přestárlé maturanty, vysoký počet oborů a děti, které se v 15 letech rozhodují, se ve změti oborů ani neorientují," řekla.

Dalším problémem podle Beka je i to, že české školství "dostatečně nefunguje jako sociální výtah a nevtahuje do vyšších pater vzdělávacího systému děti, které nemají příznivé rodinné zázemí". Rodiče prý navíc často taktizují a dávají dětem schválně odklad, aby pak měly například vyšší šanci dostat se na gymnázium.

Příprava změn má podle Beka začít už na podzim, zatím ale jen v legislativní rovině. Skutečné změny školy a děti pocítí až za několik let. Nejprve je potřeba připravit vzdělávací programy.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.