Ministr školství mluvil o rezignaci. Jen humbuk kvůli vyjednávání, míní politolog

Pokud se nepodaří navýšit rozpočet ministerstva školství na příští rok, šéf resortu Mikuláš Bek by mohl rezignovat. Tuto možnost sám naznačil ve čtvrtek během interpelací v Poslanecké sněmovně. Již dříve též prohlásil, že by Starostové a nezávislí, jejichž barvy ve vládě hájí, nemuseli příští rozpočet schválit a položit vládu.

"Nechtěl bych být u rozpočtu, který věrohodně nesměřuje k naplnění vládního programového prohlášení," okomentoval Bek pro TV Nova.

[chooze:article;value:557695]

​Politolog Josef Mlejnek ale žádné vládní drama nečeká. "Nepochybně dojde k nějakému kompromisu. Pan ministr chce jen vyboxovat od ministra financí nějaké peníze navíc, je to jen běžná taktika," míní Mlejnek.

Jednání o rozpočtu budou pokračovat v příštích týdnech i měsících. "Další peníze budou potřebovat například vysoké školy, protože na ně v následujících letech zamíří populačně silné ročníky a univerzity se na to musí připravit. Část toho potřebného navýšení dokonce souvisí s výdaji, jež vyplývají ze zákona," upozorňuje pro TN.cz mluvčí ministerstva Tereza Fojtová.

Pravděpodobně i kvůli řadě nedořešených problémů si Luboš Zajíc, prezident z Asociace ředitelů základních škol počká s hodnocením práce ministra Beka až na moment, kdy ve funkci definitivně skončí.

"Některé věci se mu ale podařily, ministerstvo školství už dorovnalo schodek rozpočtu z minulého roku. Nepodařilo se však najít peníze pro nepedagogické pracovníky. Chybí asi 800 milionů korun, i když ta situace je trochu komplikovanější," vysvětluje Zajíc.

[chooze:article;value:558375]

​Mezi nepedagogické pracovníky patří například personál školních kuchyní a jídelen. "Jejich zoufalá situace z nízkými příjmy se zatím řeší na úkor odměn učitelů, ale doufáme, že příští rok budou navýšeny i tabulkové platy nepedagogů," dodává šéf AŘZŠ.

Ministr školství už s rámcovou podobou školského rozpočtu pro příští rok seznámil i Františka Dobšíka, předsedu Českomoravského odborového svazu pracovníků školství.

"Jeho tvrdou pozici při vyjednávání chápu, on říkal, že nechce zažít to, co jsme si prožili během loňských připrav rozpočtu pro letošní rok. Oni mu nejprve v červnu sebrali 30 miliard korun a pak tam postupně peníze dosypávali. Bylo sice na navýšení platů učitelů, ale další věci peníze chyběly," vzpomíná Dobšík.

Přijímačky se budou ještě měnit, říká Bek. Lišit by se mohly pro technické školy (2/5/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.