Ministr školství se omluvil rodičům. Stali jste se rukojmími, říká

Bek napsal rodičům otevřený dopis, který zveřejnil na stránkách ministerstva. "Ještě jednou se Vám, vážení rodiče, omlouvám za potíže, které Vám stávka a spor způsobí. Samozřejmě za to nesu politickou odpovědnost. Stejnou odpovědnost ovšem nesu také za to, že způsob financování našich škol bude v souladu s ekonomickými možnostmi státu, bude transparentní pro daňové poplatníky a umožní férové odměňování všech zaměstnanců. Dosavadní systém selhává ve všech těchto směrech," píše v něm.

"Já se omlouvám všem rodičům za to, že se oni a jejich děti stali rukojmími ve sporu mezi vládou, odbory a stávkujícími," doplnil na nedělní tiskové konferenci. "Je to spor, který se týká ekonomických možností tohoto státu," myslí si.

[chooze:article;value:530678]

Se současným modelem financování podle něj velmi rychle rostou ve školství úvazky. "Působí proti snahám vlády zvyšovat platy ve školství ve chvíli, kdy ekonomika neroste, ekonomika stagnuje," uvedl.

Problém je podle něj v systému inspirovaném skandinávskými zeměmi. "V České republice existuje poměrně široký společenský konsenzus o relativně nízké výši daní a také česká ekonomika svou výkonností nestačí svým západním vzorům," upozornil.

[chooze:article;value:530336]

Spor bude pokračovat i po stávce, předpokládá. S odbory chce i po ní vést dialog. K základní představě o novém fungování chce dojít v příštích měsících. "Naším cílem není ubrat pracovních pozic ve školství, naším cílem je zpomalit ten nárůst," poznamenal. Odbory podle něj nedaly jasné požadavky. Slíbil ale, že se kvalita školství nesníží.

Vláda je podle Beka připravena v lednu hledat pro ministerstvo školství dodatečné finanční zdroje. Pomocí těch by se poté mohly zvýšit platy nepedagogů, tedy například kuchařek či uklízeček. "Rozumím tomu, že stále je to bolavé místo toho rozpočtu," řekl.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.