Ministr Stanjura na jihu Čech. S vedením ČEZu navštíví Temelín

Ministr financí má do areálu jaderné elektrárny dorazit kolem 14. hodiny. Poté se vypraví na exkurzi po elektrárně a po zhruba dvou hodinách programu měl naplánovanou tiskovou konferenci. Tu však nakonec pro údajnou časovou zaneprázdněnost zrušil.

Co chtěl novinářům říct, se přesně neví. Pouze se spekulovalo, že by se téma mohlo týkat společnosti ČEZ. Na tiskové konferenci měli vystoupit také nejvyšší představitelé této společnosti společnosti. Právě o ČEZu se v poslední době hodně mluví, a to v souvislosti s vládním návrhem o přeměnách společností, kvůli kterému minulý týden prudce klesly akcie ČEZu a hodnota firmy se snížila o miliardy korun.

[chooze:article;value:496436]

​Podle některých akcionářů panují obavy, že vláda chce ČEZ částečně zestátnit. Kabinet Petra Fialy (ODS) totiž minulý týden schválil návrh zákona, který umožňuje rozdělit společnost, pokud se na tom shodne 75 procent hlasů akcionářů přítomných na valné hromadě. Vzhledem k tomu, že stát vlastní 70 procent akcií ČEZu, nebyl by to problém.

Podle některých akcionářů chce vláda zatlačit na minoritní podílníky a nuceně vykupovat jejich majetek za mnohem nižší cenu. To ale kabinet odmítá. Podle premiéra Fialy jde o návrh zákona, který prý nemá konkrétní směřování. Podle něho jde o obecnou úpravu, která se týká všech společností stejného typu, jako je ČEZ.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.