Ministr Válek radil, kde sehnat sirupy pro děti. K dostání ale stále nikde nejsou

Chybějící sirupy pro děti distributoři léčiv, kteří zásobují české lékárny, pořád nemají. Sami lékárníci vůbec netuší, kdy je naskladní a kdy si je rodiče budou moci koupit. "V distribuci léky k objednání zatím stále nejsou a o jejich naskladnění nemáme žádné bližší informace," řekl TN.cz děčínský lékárník David Gregor.

"My tento týden očekáváme, že je distributoři budou mít. Ale nemáme termín, kdy k tomu dojde," přidal se mluvčí lékáren BENU Marek Hubač.

[chooze:article;value:479809]

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) v rozhovoru pro Seznam Zprávy rodičům poradil, aby se po lécích podívali na internetu, kde dle něj je přípravek Nurofen stále k dostání.

"Nurofen si každý Čech může koupit v elektronické lékárně. Pokud jsou to velké sítě, mají skladové zásoby. Je to stejný příklad, jako když si půjdete kupovat poslední model oblíbeného mobilu. Můžete nabýt dojmu, že není k dostání. Pak půjdete na internet a zjistíte, že ho lze sehnat," uvedl Válek.

Redaktorka TN.cz proto zjišťovala, zda na e-shopech sirup obsahující léčivou látkou ibuprofen sežene. Ve všech případech byl přípravek však nedostupný. "Pan ministr mluvil obecně o lékárnách, že v některých třeba jsou. Některé si připravují totiž čípky nebo další léky pro děti samy," vysvětlil mluvčí resortu Ondřej Jakob.

Ministerstvo zdravotnictví slíbilo, že ještě před Vánoci budou sirupy pro děti k dostání. Resortu se totiž podařilo spolu se Státním ústavem pro kontrolu léčiv (SÚKL) vyjednat objednávku na 300 tisíc balení léku Nurofen. "My jsme objednali 300 tisíc léků Nurofen a firma nás ujistila, že část bude do Vánoc. Tak věřím, že to tak bude," doplnil v úterý Jakob.

Situace kolem léků pro děti je kritická. Expertka řekla, jak si poradit bez nich:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.