Ministr varuje před plány Číny: Můžou zasáhnout 40 % světového obchodu

Skoro polovina světového obchodu v ohrožení, navíc fatální výpadek ve výrobě mikročipů a polovodičů, takový by podle ministra zahraničí Tchaj-wanu byl okamžitý dopad, pokud by na ostrov zaútočila komunistická Čína.

Wu to řekl v rozhovoru pro španělský list ABC.es. "Ekonomický dopad by byl enormní. Podívejte se na geografii Tchaj-wanu. Více než 40 % z celosvětového objemu přepravovaného zboží proudí Tchajwanskou úžinou. Válka na Tchaj-wanu by narušila 40 % světového obchodu," varoval Wu.

A není to jediný dopad, který by čínský útok na ostrov měl. Wu zmínil také to, že na Tchaj-wanu se vyrábí 60 % světové produkce mikročipů a také 90 % produkce nejpokročilejších polovodičů.

Ministr v rozhovoru zdůraznil, že doufá, že se Čína do zničující války nepustí. Tchaj-wan má moderní ozbrojené síly, i pro Čínu by pokus ovládnout ostrov silou znamenal obrovské ztráty, přesto ostrovní stát cítí, že na válku není dostatečně připraven.

[chooze:article;value:500028]

​Wu tak přes média vyzval Spojené státy, aby Tchaj-wanu poskytly další vybavení a také pomohly s výcvikem tchajwanských vojáků.

Čína v posledních měsících zintenzivnila tlak na Tchaj-wan. Například začátkem dubna nacvičovaly její ozbrojené síly obklíčení ostrova a letectvo při tom několikrát narušilo zónu, kterou Tchaj-wan považuje za prostor, který má chránit jeho protivzdušná obrana. Ve stejné době prezidentka Tchaj-wanu podnikla cestu do Spojených států, což Peking ostře odsoudil.

Čína spustila velké manévry. Narušila zónu protivzdušné obrany Tchaj-wanu (8/4/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.