Ministr Výborný sliboval nejlepší úrodu za 10 let. Je to nesmysl, tvrdí odborníci

Ještě v pondělí se zdálo, že Česko letos v létě čeká skutečně mimořádná úroda obilí. Optimističtí byli jak někteří zemědělci, tak především ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL), který se nebál odvážných předpovědí. "Zatím to vypadá velmi dobře. Pokud nepřijde nějaké tornádo nebo silné krupobití, mohla by to být nejlepší úroda za deset až patnáct let," prohlásil v pondělí ve Snídani televize Nova.

Jenže podle úterní predikce Českého statistického úřadu (ČSÚ) budou letošní žně naopak spíš podprůměrné. "Na základě prvních odhadů sklizní k 10. červnu se očekává úroda základních obilovin 6 955 tisíc tun. V porovnání s loňskou sklizní je předpokládaná úroda základních obilovin o 615 tisíc tun nižší," uvádí.

"První zveřejněný odhad úrody je zatím meziročně i ve srovnání s pětiletým či desetiletým průměrem nižší  především kvůli poklesu odhadovaného hektarového výnosu," doplnil pak pro TN.cz ředitel odboru statistiky zemědělství ČSÚ Radek Matějka.

[chooze:article;value:511577]

"Informace o odhadovaném hektarovém výnosu získává Český statistický úřad od vybraných zemědělských podniků. Jedná se o reprezentativní vzorek řádově dvou tisíc zpravodajských jednotek, které z hlediska obhospodařované půdy pokrývají téměř tři čtvrtiny veškeré orné půdy v Česku," dodal.

Ministerstvo nedokázalo velký nesoulad mezi ministrovými vyjádřeními a údaji statistiků vysvětlit. Samo prý z dat statistiků vychází. Podle mluvčího ministerstva Vojtěcha Bílého může být za rozporem opatrnost statistiků.

"První červnové odhady sklizně dle ČSÚ bývají každoročně spíše opatrné. Například v loňském červnovém odhadu byl odhad produkce základních obilovin ve výši 7 161,1 tis. tun, ale dle údajů o definitivní sklizni z 18. února 2023 nakonec zemědělci sklidili 7 569,8 tis. tun," tvrdí Bílý.

[chooze:article;value:511293]

"Při srovnání s loňským rokem je třeba vzít také do úvahy, že loňská sklizeň byla spíše nadprůměrná. Pokud srovnáme aktuální odhad s průměrem konečných čísel sklizně za posledních pět let, jde víceméně o standardní rok. Bude samozřejmě záležet na dalším vývoji počasí," dodal.

I kdyby ale byla výsledná sklizeň oproti odhadům o 400 tisíc tun vyšší (podobně jako loni), stále by k dorovnání loňské sklizně chybělo dalších 200 tisíc tun. To je na hony vzdálené ministrovým tvrzením o rekordní sklizni. Kdo byl blíže pravdě, se může ukázat už 11. srpna, kdy mají statistici zveřejnit zpřesnění svých odhadů.

[chooze:article;value:509894]

I pokud ale bude sklizeň oproti loňsku o něco nižší, s cenami potravin by to výrazněji pohnout zřejmě nemělo. Obilí je totiž v Česku i na trzích dostatek a jeho cena spíše klesá. To potvrzují jak zemědělci, tak ministerstvo.  

"Nehrozí, že by na našem trhu byl nedostatek obilí. Česko je u obilovin více než soběstačné. Z obvyklé celkové úrody kolem osmi milionů tun se v ČR spotřebuje asi pět milionů tun. Zbylé přibližně tři miliony tun se pak vyvezou do zahraničí. V letošním roce tak bude mít ČR obilí výrazný nadbytek," tvrdí Bílý.

Zemědělství rozumět nemusím, mám na to lidi, říká nový ministr Výborný:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.