Ministr z vysokých cen viní obchodníky. V ČR ale chybí konkurence, tvrdí odborník

Podle ministra Nekuly u většiny potravin ceny pozvolna klesají, ale například u pečiva, zeleniny a masa bez opodstatnění prý stoupají. A tak vyzval média, aby nepoctivé obchodníky s nadsázkou podrobila mučení. "To nejdůležitější je vyvíjet tlak a pranýřovat ty příklady špatné praxe," sdělil šéf resortu zemědělství.

Nekulovi leží v žaludku především cena brambor, která se na trhu pohybuje jako na horské dráze. Podle ministra si obchodníci často na kilogramu přirazili i 13 korun, tedy přes 264 procent. "A čísla mi dávají za pravdu," dodal Nekula.

[chooze:article;value:508335]

Jestli náhodou nejsou brambory na pultech obchodů ze zlata, když za ně Češi tolik platí, se reportér Jan Zálužský vydal zjistit do středočeského Kladna. "Já sním všechno, ale brambory v takovém stavu bych neriskoval. A tak místo toho, abych je vyhodil, udělal jsem radost sousedovi," řekl Zálužský.

Brambory mu totiž přinesl pro domácí zvířátka. Prasátka byla spokojená a Zálužský se vrátil zpět do akce. Prodejci mají stále co zlepšovat, třeba jako v kladenském Tescu. Tam to někdo nevydržel a rovnou se do meruňky zakousl.

V kladenském Albertu na reportéra zase číhal tajuplný chlaďák s překvapením. A v Bille pro změnu zase plesnivé balení broskví. A jak je tradicí, nákup plesnivého zboží pak předal ministru Nekulovi k prošetření.

Podle prezidenta Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáše Prouzy však chyba není vždy na straně obchodů. "Když antimonopolní úřad zkoumal marže, tak jasně řekl, že největší nárůsty za poslední rok a půl měli zemědělci. Pokud by pan ministr chtěl přinést reálnou změnu, tak by měl tlačit na zemědělce a větší konkurenci," uvedl.

V Česku navíc chybí konkurence. "A proto ceny zůstávají příliš vysoké. Másla je v zahraničí dostatek, ceny proto padají. Zatímco mléko se k nám moc dovážet nedá, tak dodavatelé využívají toho, že není konkurence. A platí to i pro vajíčka," dodal Prouza.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.