Ministrem pro vědu bude Marek Ženíšek. Pavel ho jmenuje ve čtvrtek

Novým ministrem pro vědu, výzkum a inovace se stane poslanec TOP 09 Marek Ženíšek. Jeho nastoupení do čela úřadu schválil premiér Petr Fiala (ODS) i prezident Petr Pavel. Ženíšek to oznámil v úterý po schůzce s Pavlem na Hradě.

Jmenování nového ministra se bude konat už tento týden. "Prezident republiky Petr Pavel jmenuje Marka Ženíška ministrem pro vědu, výzkum a inovace vlády ČR ve čtvrtek 16. května v 11:30," uvedl odbor komunikace Pražského hradu. 

[chooze:article;value:554718]

Jednání s prezidentem trvalo asi hodinu. "Sdělil jsem prezidentovi své představy a měli jsme možnost debatovat o druhé půlce volebního období. V závěru schůzky jsem byl informován, že budu v nejbližších dnech jmenován do funkce ministra," řekl po schůzce Ženíšek.

Podporovat chce Ženíšek hlavně špičkový technologický výzkum. Proto chce také navýšit rozpočet pro vědu v příštím roce na 45 miliard korun. "Chtěl bych podpořit transfery technologií a znalostí do praxe a také strategické technologie důležité pro bezpečnost,“ dodal Ženíšek.

Na postu ministra nahradí svou předchůdkyni Helenu Langšádlovou (TOP 09), která na konci dubna nečekaně oznámila svou rezignaci. Důvodem pro její odstup byla podle jejích slov malá viditelnost ministerstva. Ve funkci skončila 5. května.

Odchod Langšádlové vyvolal ve vládě menší krizi, kdy měla TOP 09 problém s hledáním náhrady. Mezi diskutovanými možnostmi byl například poslanec Matěj Ondřej Havel (TOP 09), ten se však nakonec o křeslo ministra neucházel.

​Pochybení s výběrem kandidáta na post ministra pro vědu předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová odmítá:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.