Ministři chtěli po Stanjurovi další desítky miliard. Ten vydal stopku

S financemi navíc letos nepočítejte. S tím se na jednání o změnách v letošním rozpočtu zřejmě chystá podle Deníku N ministr Stanjura. Prý nechce překročit letošní plánovaný deficit 252 miliard.

"S ohledem na fakt, že průběžné hospodaření státního rozpočtu k 31. 7. 2024 dosáhlo deficitu 192,3 miliardy korun, je logické, že prostor pro případné navýšení rozpočtu některých kapitol ve zbytku roku nebude velký," uvedlo ministerstvo financí.

Ministři i těch resortů, kde se kvůli nízkým platům často potýkají s kritikou nebo rovnou protesty, jsou s tímto verdiktem dost možná smířeni. "Vláda ještě v červenci rozhodla o dorovnání kapitoly ministerstva vnitra o 1,95 miliardy korun. Považuji to za enormní úspěch. O dalším navyšování rozpočtů jednotlivých ministerstev budeme jednat po vládních prázdninách," sdělil ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

[chooze:article;value:567413]

​S jakými ambicemi se ale ministr Rakušan na jednání chystá, neuvedl. Například podle policejních odborů bude letos jen na jejich požadované navýšení platů potřeba navíc zhruba miliarda. "Musíme si uvědomit, že policisté by nedostali skoro dva roky přidáno," vysvětlil předseda odborového svazu Policie ČR Tomáš Machovič.

Zda a případně o kolik chce letošní rozpočet navýšit, neodpověděl ani šéf resortu školství. "Požadavky budeme jako každý rok upřesňovat až po prázdninách," vyjasnil ministr školství Mikuláš Bek (STAN). Podle školských odborů bude letos ministr na navýšení platů nepedagogických pracovníků potřebovat navíc minimálně 800 milionů korun.

To ministr zdravotnictví rovnou hodil flintu do žita. "Ministerstvo zdravotnictví o navýšení letošního rozpočtu nežádalo," řekl mluvčí ministerstva Jan Jakob.

[chooze:article;value:568012]

​"Je to poměrně zarážející, pokud se mají zvyšovat platy státním zaměstnancům, tak se budou zvyšovat i platy resortu ministerstva zdravotnictví," zmínila předsedkyně Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče ČR Dagmar Žitníková.

Přísný požadavek ministra Stanjury na to, aby nebyl překročen plánovaný schodek rozpočtu, ale hájí ekonomové. "By hrozilo zhoršení ratingu mezinárodních agentur," vyjasnil datový analytik společnosti Datarun Petr Bartoň. To by znamenalo dražší obsluhu státního dluhu. Navíc už teď jsme jednou z nejzadluženějších unijních zemí.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.