Moderní bydlení

Ministři jednali se zemědělci. Potvrdili jim, že dostanou dvě miliardy navíc

Místo demonstrace v Praze zástupci farmářů usedli k jednacímu stolu s ministrem zemědělství Markem Výborným (KDU-ŠCL) a ministrem financí Zbyňkem Stanjurou (ODS). "Tady máme dva druhy požadavků. Jedny jsou finanční a druhé nefinanční. My jsem se dneska soustředili na ty finanční požadavky. Sice jsme žádný konkrétní slib nedostali, ale pan ministr Stanjura se tvářil, že je ochoten se o těch věcech bavit a minimálně je bude konzultovat uvnitř vlády a  ministerstva financí," řekl setkání předseda Zemědělského svazu ČR Martin Pýcha.

Zemědělci si také stěžují na dopady úsporného balíčku nebo pomalé vyplácení evropských peněz. "K poslednímu březnu 2023 bylo vyplaceno 28 miliard korun z evropských peněz. Letos to bylo pouze 18 miliard. Jsou zemědělci, kteří prodávají půdu, prodávají budovy. Zbavují se zvířat, propouštějí zaměstnance. Celá řada zemědělců si už v minulém roce brala provozní úvěry," poznamenal prezident Agrární komory ČR Jan Doležal.

[chooze:article;value:556397]

​Podle šéfa resortu zemědělství by měly být všechny evropské dotaze vypláceny podle plánu, nejpozději na konci června. A ministr slibuje i další peníze. "To je ta částka 500 milionů korun, která bude směřovat středním podnikům, kteří mají živočišnou výrobu. Stejně tak jako pan ministr financí jasně potvrdil, že pro rok 2025 se počítá nad rámec standardního rozpočtu dvě miliardy korun," řekl Marek Výborný.

Jednání ministrů a zemědělců by měla dále pokračovat. Sejít by se znovu měli 5. nebo 6. června. Ještě předtím by se ale mohla uskutečnit odložená demonstrace zemědělců, ta je zatím naplánovaná na 4. června. "Kdy se některé evropské organizace baví o tom, že by právě ten týden před volbami do Evropského parlamentu využily k probuzení společnosti, aby si uvědomila, že zemědělství je nejdůležitější politika Evropské unie," vysvětli Doležal. 

To, jestli se protest uskuteční, by se mělo rozhodnout během příštího týdne.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.