Ministři penzisty nepotěší. 13. důchod nebude, šetří se a není před volbami

Žádné 13. důchody, ani speciální valorizace či dávky. Ačkoliv se blíží Vánoce, pro letošní rok je štědrost státu s mimořádnými příspěvky vyčerpána.

Přitom je podle politologa z Masarykovy univerzity Pavla Pšeji vhodný čas na podobné ústupky. "Polovina volebního období je typická doba, kdy ta popularita vlády bývá na nejnižší úrovni. A samozřejmě potom je tam tendence, ani ne tak možná získat nové voliče, ale třeba spíš udělat něco pro to, aby nestoupala neoblíbenost vlády. Ten čas druhé poloviny volebního období k tomu vyloženě svádí," přiblížil.

[chooze:article;value:527255]

​Jak moc ale podobné mimořádné sociální dávky či důchody v oblíbenosti vlády pomáhají, je otázkou. Například pokud se jedná o zrušení superhrubé mzdy, podle Pšeji to tehdejší vládě ANO a ČSSD nijak výrazně nepomohlo.

"To vlastně nebylo něco, co by ty tradiční voličské skupiny oslovilo. Z jejího pohledu to byl spíš pokus oslovit ještě jiné voliče, což výsledek určitě nepřineslo," zhodnotil Pšeja. Pro zrušení superhrubé mzdy tehdy zvedli ruce poslanci z ODS a ANO.

Jako typický dárek pro voliče označil Pšeja mimořádný příspěvek 5 000 korun pro seniory v době covidové pandemie. Nicméně úplně stoprocentně rozeznat, co je míněno jako "dárek" voličům a co je myšleno jako reálná podpora, nejde. V podstatě ve všech případech se snoubí oba tyto přístupy. Ale čím více je nějaký mimořádný příspěvek plošný, tím větší je šance, že se jedná hlavně o úlitbu voličům. "Spíš se tam dá očekávat, že to je prostě snaha účelově potěšit voliče, a bránit hlavně odlivu voličské přízně," okomentoval Pšeja.

[chooze:article;value:519263]

Ministerstva nabízí různé způsoby pomoci

Nicméně to neznamená, že by ministerstvo práce a sociálních věcí zanevřelo na své poslání. "Každý, kdo se ocitne ve složité situaci a nemá prostředky na úhradu bydlení nebo dalších nezbytných výdajů, může využít celou řadu forem pomoci, které již nyní nabízí náš sociální systém. Jde například o příspěvek na bydlení, doplatek na bydlení či příspěvek na živobytí, ale také jde o celou řadu dalších dávek, které pokrývají různé životní situace," uvedl mluvčí ministerstva Jakub Augusta.

Zde na stránkách MPSV najdete druh a statistiku vyplacených dávek za poslední rok.

"Úřad práce každý měsíc na sociálních dávkách vyplácí miliardy korun. Některé formy pomoci navíc cílí přímo na specifické ohrožené skupiny lidí, třeba samoživitelky a samoživitele, kteří mohou na své děti pobírat náhradní výživné, jehož čerpání bylo aktuálně prodlouženo," dodal Augusta. Další informace k náhradnímu výživnému si můžete přečíst zde na stránkách MPSV.

MPSV v říjnu navrhlo, aby byla minimální mzda valorizována stejně jako důchody. Podívejte se na reportáž TV Nova:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.