Ministryně obrany Černochová vyzvala k vystoupení Česka z OSN. Kvůli Izraeli

“Stydím se za OSN. Dle mého názoru nemá ČR v organizaci, která fandí teroristům a nerespektuje základní právo na sebeobranu, co pohledávat. Vystupme,“ napsala na sociální síti X Černochová.

Valné shromáždění OSN přijalo drtivou většinou 120 hlasů (14 proti, 45 se zdrželo) rezoluci vyzývající k okamžitému humanitárnímu příměří v Pásmu Gazy. Text, který předložilo Jordánsko ve spolupráci s dalšími arabskými zeměmi, odsuzuje násilné činy proti palestinským a izraelským civilistům, vyzývá k propuštění všech zadržovaných civilistů, aniž by však explicitně jmenoval Hamás jako únosce či strůjce teroristického útoku na Izrael, což neúspěšně navrhovala Kanada.

[chooze:article;value:526782]

​Proti rezoluci, která není právně závazná, ale jako vyjádření vůle OSN má velký symbolický význam, hlasovala kromě Izraele a Spojených států i Česká republika společně s Chorvatskem, Rakouskem, Maďarskem či Paraguayí. Mezi ty, co se zdrželi, patří například Německo, Ukrajina, Nizozemsko, Velká Británie či Itálie. Pro rezoluci byly z evropských zemí kupříkladu Francie, Irsko, Rusko nebo Turecko.

“Přesně před třemi týdny Hamás vyvraždil více než 1400 Izraelců, což je na jejich počet obyvatel více obětí, než zavraždila militantní islamistické organizace al-Káida 11.9.2001 v USA,“ uvedla Černochová s tím, že jen 14 zemí včetně Česka se proti “bezprecedentnímu teroristickému útoku spáchanému teroristy z Hamásu, jasně a srozumitelně postavilo“.

​Rezoluci hned po přijetí tvrdě kritizoval izraelský velvyslanec při OSN Gilad Erdan, podle něhož OSN pozbyla legitimity a významu, informovala CNN. "Většina mezinárodního společenství ukázala, že raději podporuje obranu nacistických teroristů, než aby podpořila zákony dodržující stát Izrael při obraně jeho civilistů," dodal podle televize.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.