Minuta ticha, mše i vlajky na půl žerdi. Česko uctí památku obětí střelby v Praze

Při čtvrteční střelbě na pražské univerzitě přišlo o život celkem 15 lidí, a to včetně střelce. Poslední z obětí zemřela na následky zranění v nemocnici. Dalších 25 lidí bylo zraněno, někteří i velmi těžce.

Premiér Petr Fiala (ODS) vyhlásil na sobotu státní smutek. Vlajky proto budou na státních a veřejných budovách spuštěny na půl žerdi. Předseda vlády vyzval lidi, aby za zemřelé drželi v poledne minutu ticha. Právě tehdy se mají napříč Českem rozeznít zvony.

[chooze:article;value:534334]

"Vláda se rozhodla, že na den 23. prosince vyhlásí státní smutek. Současně vyzýváme všechny občany České republiky, aby v den státního smutku ve 12 hodin uctili památku obětí minutou ticha," řekl ve čtvrtek pozdě večer po mimořádném zasedání kabinetu premiér Petr Fiala.

Během soboty budou duchovní sloužit také řadu mší za oběti útoku. V 11 hodin se uskuteční mše v katedrále svatého Víta na Pražském hradě, kterou povede pražský arcibiskup Jan Graubner. Bohoslužby se budou konat například také v brněnské katedrále sv. Petra a Pavla nebo v ostravské katedrále Božského Spasitele.

Řada měst po celém Česku také ruší plánované sváteční a adventní akce. Některá divadla pak svá představení nebo koncerty. Více se dozvíte v tomto článku na TN.cz.

Naposled byl v Česku státní smutek vyhlášen v roce 2020 po smrti předsedy Senátu Jaroslava Kubery. Třídenní státní smutek platil po úmrtí bývalého prezidenta Václava Havla, a to ve dnech 21. až 23. prosince 2011.

[chooze:minuta;value:49a77b47-e9b0-4fc8-831c-c509ea765f25]

Lidé nosí svíčky na pietní místo u Karolina. Podporu pozůstalým obětí střelby vyjádřili i v zahraničí:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.