Mír mezi Hamásem a Izraelem není v dohledu, příměří je reálné, hodnotí expert

"Izrael pokračuje ve své vojenské operaci. Jejím cílem je zničení Hamásu a jeho infrastruktury v Pásmu Gazy. Izraeli se podařilo přetnout vnitřek Pásma Gazy na dvě části a v podstatě uzavřít okolí města Gaza. A rozšiřují se operace přímo v samotném městě proti Hamásu," přiblížil situaci Koštoval.

Pod nemocnicí al-Šífa byly objeveny tunely a v nich zbraně a další zařízení, včetně zřejmě dronů, které teroristé používali proti Izraeli, popsal Koštoval. "To znamená, že se potvrdily informace, o kterých Izrael hovořil, že toto je jedno z hlavních míst Hamásu, odkud řídí operace," dodal.

Současně s boji v Pásmu Gazy jednají obě strany o propuštění rukojmích, které Hamás zajal na začátku října. S tím souvisí i dohoda na zastavení palby až na pět dní, kterou měly zprostředkovat Spojené státy.

"Mírová dohoda, to bude zřejmě běh na minimálně celou dlouhou řadu měsíců nebo let. Podle informací, které máme k dispozici, se zdá, že určité příměří na několik dní by bylo možné, pokud Hamás a další teroristické organizace propustí ženy a děti, mluví se zhruba o 50 osobách ze zhruba 237 osob, které jsou stále ještě podle izraelského seznamu zadržovány," řekl Koštoval.

[chooze:article;value:529932]

Oběti jdou do tisíců

"Řádově je na izraelské straně mezi civilním obyvatelstvem asi 1 500 až 1 600 mrtvých. A milice, ať už je to Palestinský islámský džihád, nebo samotný Hamás, střílejí rakety do Izraele. Na palestinské straně samozřejmě jsou také oběti mezi civilním obyvatelstvem," vyložil Koštoval.

U palestinských obětí je ale podle něj složitější určit, kdo je původcem. "V řadě případů byla ta neštěstí způsobena samotným Hamásem nebo dalšími teroristy z palestinských organizací, ať už při selhání munice, či dokonce při záměrném ohrožování civilního palestinského obyvatelstva, a pak je to vydáváno za důsledky působení izraelských sil," vysvětlil.

Co se vojenské operace týče, Koštoval ji charakterizuje jako protiteroristickou operaci s masivním nasazením sil, které si vyžádala rozloha území i vojenské možnosti Hamásu: "Operace je vedena k tomu, že je třeba postupovat dům od domu, tunel od tunelu, je třeba ničení tunelů, ničení infrastruktury."

Operace je velmi náročná i vzhledem k častým výpadům bojovníků z teroristických organizací ze zálohy a z týlu. "Jak ty izraelské jednotky postupují dům od domu, tak bojovníci, kteří nemají uniformy a jsou nerozeznatelní od silné populace, pronikají do týlu izraelských jednotek a snaží se tam zabíjet a dělat škodu," přiblížil Koštoval.

[chooze:article;value:529902]

Vztahy Izraele a okolních zemí

"Žádná země nechce přijmout uprchlíky bez nějakého jasného screeningu a jasného filtrování palestinského obyvatelstva z Pásma Gazy, protože není jasné, jestli mezi nimi nebudou bojovníci Hamásu a dalších teroristických palestinských organizací," vyjasnil Koštoval.

Jak Koštoval dále poznamenal, Egypt má problém především s Hamásem, který je v jistém smyslu odnoží Muslimského bratrstva, to má za cíl svrhnout vládu v samotném Egyptě. "Jordánsko má zájem na stabilitě, samozřejmě se mu nelíbí ta vlna, která kritizuje Izrael, protože nechce mít špatné vztahy s Izraelem, zároveň musí přihlížet k veřejnému mínění v muslimském a arabském světě," řekl.

"Sýrie neovládá zcela své území a je tam řada teroristických skupin, které působí na hranicích s Izraelem. Nicméně samotná vláda v Damašku je také spíše antiizraelsky naladěná v tuto chvíli. A pokud jde o Libanon, tam je zásadní silou Hizballáh, který do značné míry ovládá vnitřní libanonskou politiku. A nastavení Hizballáhu je silně radikální a silně protiizraelské," dodal Koštoval.

[chooze:article;value:529765]

Podpora pro Izrael i Hamás

"Izrael má samozřejmě podporu civilizovaného a demokratického světa, má v jistém smyslu i velmi umírněnou podporu v arabském světě, protože pro země, jako je například Jordánsko nebo Egypt, je terorismus produkovaný Hamásem a dalšími palestinskými organizacemi problém," uvedl Koštoval.

Hamás, Hizballáh a další teroristické skupinky v Sýrii a v Iráku mají velkou podporu Íránu, jehož cílem je vytvořit na Blízkém východě řadu front proti Izraeli, Spojeným státům a dalším zemím, které bojují s terorismem v regionu. Írán chce snížit vliv Izraele a Spojených států a potažmo Západu v regionu, a naopak si posílit svoje pozice, vyložil Koštoval.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.