Mírová smlouva nepřipadá v úvahu. Rusko odmítlo ukončení vleklého sporu

Už více než 70 let trvá spor mezi Ruskem a Japonskem. Obě země totiž mezi sebou nikdy formálně neuzavřely mírovou smlouvu na konci druhé světové války. Hlavním bodem neshod mezi oběma zeměmi je sporné území Kurilských ostrovů, které podle Japonska Rusko nelegálně okupuje.

Brzkého rozřešení se citlivá situace nejspíš nedočká. Moskva v pátek oznámila, že debaty o míru s Japonskem, které loni přerušila, obnovovat nebude. "Co se týče mírové dohody, toto téma pro nás zůstává uzavřené," sdělila agentuře TASS mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová.

[chooze:article;value:489202]

Důvodem, který Rusko k odmítnutí mírových jednání s Japonskem uvedlo, je válka na druhém konci Ruska. Japonsko se totiž krátce po začátku ruské invaze na Ukrajinu připojilo ke svým západním spojencům a na Rusko uvalilo své vlastní ekonomické sankce.

Sankce Rusko považuje za nepřátelské chování. "Ministerstvo zahraničí už 21. března 2022 jasně řeklo, že nebude jednat s Japonskem. Nelze jednat o mírové dohodě se zemí, která je aktivně nepřátelská a snaží se poškodit zájmy naší země," dodala Zacharovová.

Japonsko je přitom mírovým jednáním otevřeno. Japonský ministr zahraničí Jošimasa Hajaši v lednu prohlásil, že vláda v Tokiu je odhodlána problém Kurilských ostrovů vyřešit. S Moskvou chce dlouho očekávanou mírovou dohodu vyjednat, píše agentura RIA.

Vztahy mezi Japonskem a Ruskem jsou chladné už od konce druhé světové války. Japonsko v roce 1956 podepsalo se Sovětským svazem vzájemnou dohodu, která mezi nimi ukončila válečný stav, na skutečné mírové dohodě se však země nedohodly.

[chooze:article;value:475421]

Důvodem neshody jsou právě Kurilské ostrovy. Pás vulkanických ostrůvků mezi ruskou Kamčatkou a nejsevernějším japonským ostrovem Hokkaidó je řídce osídleným územím, má však velkou strategickou hodnotu. "Ty ostrovy ohraničují Ochotské moře a jsou blízko k pevnině obou zemí. Jsou tam přístavy a není problém tam rozmístit zbraně," vysvětlil pro TN.cz bývalý ministr zahraničí Cyril Svoboda.

Ostrovy původně patřily Japonsku, od konce devatenáctého století si je však Rusko postupně přisvojovalo v sérii válek. Po porážce Japonska v druhé světové válce si Sovětský svaz činil nároky na celý řetězec. Tyto nároky ale Japonsko odmítá a vleklý spor se tak táhne až do současnosti.

Šanci na vyřešení problému v dohledné době Svoboda nevidí. "Je to zamrzlý konflikt. V obou zemích je to velmi citlivé téma, které se nevyřešilo od světové války a nemyslím, že se brzy vyřeší. Tu a tam to kvůli nim zajiskří, ale Japonsko nechce riskovat otevřenou válku s Ruskem," dodal Svoboda.

Zuřivá reakce na tanky pro Ukrajinu. Rusko vyhrožuje, že srovná Berlín se zemí:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.