Moderní bydlení

Místo cukrovky rakovina. Špatná diagnóza Markovi (49) zničila šance na život

49letému Markovi se zároveň s úbytkem váhy zvedl i krevní cukr, a proto se rozhodl navštívit lékaře. V ústecké nemocnici mu ale sdělili špatnou diagnózu. Mělo jít o cukrovku. Marek tedy zahájil léčbu a začal se smiřovat s omezením, které zpravidla bývá na celý život.

Zdravotní komplikace se ale zhoršovaly a až po dvou měsících se skutečně přišlo na to, co Markovi doopravdy je. Nebyla to totiž cukrovka, ale rakovina slinivky břišní. Nádor sice lékaři loni odstranili, nemoc ale udeřila znovu. "Potvrdily se metastázy v játrech a pobřišnici," říká Marek, který dnes podstupuje paliativní chemoterapii.

Podle expertů z České gastroenterologické společnosti ročně onemocní rakovinou slinivky břišní přibližně 2 400 lidí, téměř 2 200 na ni za stejné období zemře. V českých laboratořích nedávno odstartovala klinická studie, která zkoumá, zda je možné jednu z nejzákeřnějších forem nádoru odhalit včas pomocí krevního testu.

[chooze:article;value:578037]

"Rakovina slinivky břišní patří mezi nejagresivnější nádory vůbec, do poslední chvíle je bez příznaků, přestože se vyvíjí více než deset let. Když začnou potíže, je už na léčbu obvykle pozdě. Jedinou nadějí na vyléčení je operace, ke které však dospěje jen asi 20 % nemocných. Zbytek pacientů se bohužel nachází ve stadiích, kdy se jim snažíme prodloužit život v co nejlepší kvalitě," uvádí Ondřej Urban, přednosta II. interní kliniky gastroenterologické a geriatrické Fakultní nemocnice Olomouc. Doba dožití se u takovýchto případů pohybuje jen okolo 1,5 roku, včasná péče ho může prodloužit až na deset let.

Markovi se tolik času už ale zřejmě nedostane. "Podle mého onkologa jsou to právě ty dva měsíce nesprávné léčby, které mi dnes chybí," posteskl si.

Revoluce v diagnostikování rakoviny. Lékaři jsou blízko tomu, aby ji odhalili z krve:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.