Místo dvou zákusků jeden, k obědu jen bagetu. Služby drtí nízké tržby

Marie Ditrichová provozuje už léta cukrárnu na Starém náměstí v Sokolově. Zatímco před lety měla osm zaměstnanců a všichni byli vytížení, teď vystačí se dvěma. "Samozřejmě těch lidiček není tolik jako v jiných dobách. Dřív si dali třeba dva zákusky, dneska si dají jeden," shrnula majitelka cukrárny.

Podobné zkušenosti mají i v restauracích. "Každým dnem je to horší a horší. Lidé víc a víc šetří, pořád mají strach. Ani nám moc nepřispěje změna DPH od příštího roku, kdy jenom to pivo půjde o 11 procent nahoru a fakt to bude hodně znát," vyložil majitel restaurace Marek Majdak.

Lidé, kteří dříve chodili pravidelně, nyní přijdou třeba jen jednou týdně. A někteří přestali chodit do restaurací úplně. "Jídlo v restauraci nebo pivo jsou takové věci, které oželí skoro každý. Udělá si svačinu doma, koupí si bagetu nebo něco podobného," řekl Majdak.

Lidé si navíc často berou jídlo s sebou a ušetří tak za pití nebo za dezert. Provozovatelé cukráren, kaváren a restaurací ale nejsou jediní, kteří utahování opasků pocítili.

[chooze:article;value:527672]

Lidé šetří i na dalších výdajích

Pan Čechman provozuje malý obchod s jízdními koly už více než 30 let. Letošní rok byl ale z hlediska tržeb vůbec nejhorší. "Lidi zůstali v nejistotě a neměli odvahu nakupovat. Takže my vidíme letošní sezónu jako absolutní propadák. Ty jarní návaly lidí vůbec nepřišly. Fakt jsme měli za to, že se to zlepší díky počasí, ale ona se asi do lidí promítla ta nejistota," okomentoval Čechman.

"Lidé, kteří kolo potřebují, tak koukají samozřejmě na cenu. Koukají opravdu do peněženky a jdou i po slevách," dodal.

Češi šetří také na kosmetice, soláriích nebo oblečení. Někteří prý oprášili šicí stroje. "Spousta ženských v Český republice je šikovných. Takže co jsou si schopné ušít, tak jdou za mnou a nakupují u mě materiál. Protože není úplně z nejdražších, ale i tak je kvalitní," přiblížila majitelka galanterie Lenka Tichá.

Podle podnikatelů se lidé bojí, co přinese další rok. Podnikatelů i domácností v problémech může totiž podle ekonomů dál přibývat. Růst ekonomiky bude pozvolný. A krátkodobě podle expertů nepomůže ani konsolidační balíček. Vláda ale hledá další způsoby, jak situaci zlepšit.

[chooze:article;value:528727]

Jak nakopnout ekonomiku

Jak nakopnout ekonomiku, teď vláda řeší s Národní ekonomickou radou vlády (NERV). Ekonomická rada jí má v příštím týdnu představit soubor konkrétních 37 opatření, že kterých si mají vládní strany vybrat.

"Jsou to věci, které nám nakopávají trh práce, zlepšují náš rigidní systém vzdělávání, bavíme se i o bydlení," prohlásil člen NERV Dominik Stroukal.

Vládní strany už teď mluví třeba o tom, že budou chtít řešit fungování pracovního trhu. "Chybí lidé na pracovním trhu a jedno z těch řešení je zjednodušení a zflexibilnění pracovního trhu," řekla předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09).

Podle zaměstnavatelských svazů na českém pracovním trhu chybí přes 250 tisíc zaměstnanců. Zaplnění těchto míst by podle koalice do rozpočtu mohlo přinést přes 40 miliard korun.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.