Moderní bydlení

Místo knížky si půjčíte člověka. Dánové spustili speciální knihovnu

V Dánsku funguje unikátní lidská knihovna. Zájemci si tam nepůjčí knihu, ve které lze listovat, ale půjčí si vypravěče. Ten čtenáře během 30 minut seznámí s některých ze svých životních příběhů, napsal web euronews.

O svém osudu takto pravidelně vypráví "čtenářům" Anders Fransen. Je slepý a sluchově postižený, navíc má také vzácné genetické onemocnění, které snižuje jeho schopnost potit se. "V mém každodenním životě může být těžké spojit se s lidmi. Myslím, že se bojí věcí, které jsou jiné, než na co jsou zvyklí," sdělil portálu tento 37letý muž, proč to dělá. 

[chooze:article;value:559732]

​"Chodím do knihovny proto, že chci, aby si lidé uvědomili, že za mými podmínkami je člověk," vysvětlil Fransen, který má ve svém katalogu tři tituly, včetně jednoho nazvaného Zvláštní handicap.

Na nedávném setkání v kodaňské Lidské knihovně si účastníci mohli vybrat z 15 různých "knih", které se zabývaly tématy jako předčasný důchodce, osamělý, sexuálně zneužívaný nebo oběť incestu.

"Pravidla pro čtenáře jsou jednoduchá, respektujte knihu, buďte zvědaví, vraťte knihu včas a ve stejném stavu, v jakém vám byla dána," informuje web Human Library.

Lidská knihovna byla poprvé představena v roce 2000 na dánském hudebním festivalu v Roskilde. Od té doby se rozrostla do více než 80 zemí. Každoročně přitahuje tisíce návštěvníků po celém světě, kteří mají možnost "půjčit si" jedinečné lidské příběhy místo tradičních knih. "Cílem je nehodnotit knihu, podle jejího obalu a uvědomit si, že pod obalem máme často něco společného," poznamenal ředitel knihovny Ronni Abergel.     

Svými knihami jsem chtěl lidem pomoci. Psaní scénářů je náročné, říká básník (6/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.