Místo povinné izolace při covidu-19 jen roušky? Ministerstvo chystá změnu

Podle odborníků i veřejnosti měl tento krok přijít už dávno. Koronavirus už totiž většina lidi vůbec neřeší. Změna by mohla přijít zhruba za tři až čtyři týdny. Rozhodnutí bude na lékaři.

"Dále už bude nařizování izolací kolem covidu plně v rukou lékařů, kteří budou moct zvážit jednotlivá rizika individuálně u jednotlivých pacientů a nařídit izolace podle jejich zdravotního stavu," uvedlo ministerstvo zdravotnictví.

[chooze:article;value:492100]

Roli v rozhodování lékaře ale bude hrát i charakter zaměstnání nemocného. Pokud totiž pozitivně testovaný pracuje v nemocnici nebo domově seniorů, kde se setkává s lidmi s oslabenou imunitou, je pravděpodobné, že se izolaci nevyhne.

Nová pravidla ale myslí i na ochranu lékařů. "Myslím, že by ten systém měl být nastaven tak, aby lékař rozhodl distančně," sdělil epidemiolog Roman Prymula.

Podmínky izolace a karantény se během tří let pandemie několikrát měnily. První pacienti byli izolováni v nemocnicích. Ze začátku izolace trvala 14 dnů a všichni, kteří přišli do kontaktu s nakaženým, museli do karantény. V této chvíli funguje už jen sedmidenní izolace.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.