Místo přeplněné čekárny léčba on-line. Telemedicína je v Česku na vzestupu

Máte zdravotní problém, ale nevíte, jestli s ním máte jít k lékaři? Využít proto můžete tzv. telemedicíny, tedy vyšetření na dálku. Vyzkoušet to na vlastní kůži se rozhodla i reportérka TV Nova, a to doslova. Popsala svůj problém, nahrála fotky a odeslala.

Trvalo to asi čtyři minuty a ozvala se reportérce lékařka, která psala, že by měla navštívit dermatologa, který ji důkladně vyšetří. Protože podle příznaků a fotek, které přiložila, se může jednat o melanom. "Samozřejmě ne vždy je možné určit diagnózu touto distanční formou. Lékař v tomhle případě vyhodnotí, že je třeba udělat konkrétní vyšetření," uvedl lékař Lumír Vitha.

[chooze:article;value:502480]

Na jiném příkladu reportérka otestovala i umělou inteligenci. Zadala jí konkrétní příznaky a věk pacientky. Případ vyhodnotila jako akutní zánět slinivky břišní. "Diagnóza by mohla určitě odpovídat. Je ale potřeba individuálně přistupovat k pacientovi. Každý pacient k té diagnóze přišel jinak, má další onemocnění, které je potřeba zohlednit. A to ta umělá inteligence neumí, to umí jen lékař," upozornil doktor Lukáš Zlatohlávek.

A stáhnout si můžete do svého telefonu i mobilní aplikaci, která vám bude prostřednictvím fotoaparátu měřit krevní tlak, srdeční frekvenci nebo třeba saturaci kyslíku. "Měříme roztažnost těch cév, vidíme červené krvinky a měříme a vidíme změnu jejího spektra," vysvětlil zakladatel společnosti MEDDI hub Jiří Pecina.

Údaje dostane k dispozici váš praktický lékař, který je bude pravidelně kontrolovat. A pokud to bude nutné, pošle vám žádanku na vyšetření.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.