Místo vložky kus hadru. Stovky tisíc žen v Česku trpí menstruační chudobou

Nemají peníze a nemohou si dovolit ani nákup vložek či tampónů. Ženy jsou ohroženy například zánětlivým onemocněním pochvy. S tímto se pravidelně setkávají například v pražském Azylovém domě Vršovice provozovaném organizací Naděje. "Řešíme to už asi tři roky, pomáhají nám ale žáci z nuselské ZŠ Táborská. Pro naše klientky pořádají sbírky a dlouhodobě s námi spolupracují," říká pro TN.cz ředitelka azylového domu Irena Burmeková.

Ženy z azylových domů jsou podle ní ve výhodě a hůře jsou na tom například ty, kterým se ještě nouzové ubytování nepodařilo najít. "Ženy, které žijí na ulici, tyto pomůcky nemají vůbec k dispozici a nemusí se na ně dostat ani v nízkoprahových denních centrech. Během menstruačního cyklu pomůcky nahrazují jakýmikoliv látkami či kusy oblečení," uvádí ředitelka Azylového domu Vršovice.

[chooze:article;value:469427]

​"Když se k nám dostanou ženy z ulice, tak často musejí nejprve navštívit naši gynekoložku kvůli tomu, že neměly dostatečnou hygienu. Ročně ubytujeme stovku žen a těmito problémy trpí asi 25 z nich," dodává Burmeková.

Pražská radní pro sociální záležitosti Alexandra Udženija (ODS) se domnívá, že ženy netrpí gynekologickými problémy jen kvůli tomu, že by neměly peníze na menstruační pomůcky. "Důležitá je i základní hygiena. Bez ní může dojít k zánětům, ženy pak také trpí mykózami," upozorňuje Udženija.

[chooze:article;value:462304]

​Žen, které si v Česku nemohou dovolit hygienické pomůcky, jsou v Česku statisíce. Upozorňuje na to analytička Institutu pro sociální inkluzi Alena Zieglerová. "S existenčním minimem ve výši tří tisíc korun na měsíc je jasné, že ženy nemají na vložky peníze. Podle statistik Eurostatu žádné chudé nemáme. Ty ale nezapočítávají příjmy po odečtení exekučních a insolvenčních srážek. Významná část populace proto není tak bohatá, jak to na první pohled vypadá," upozorňuje Zieglerová.

"K poživatelům příspěvku na živobytí v Česku patří asi 62 tisíc domácností, které mají v průměru tři členy. Toto číslo ale není úplné. V sociálně vyloučených lokalitách tyto dávky čerpá jen patnáct procent lidí. K ženám ohroženým menstruační chudobou musíme připočítat i ty z těchto sociálně vyloučených lokalit, které jsou mimo systém hmotné nouze, protože z něj například byly vyřazeny. Důvodů ale může být více," podotýká Zieglerová.

[chooze:article;value:422608]

​Podle ní by nejen problémy s menstruační chudobou vyřešilo ústavní právo na minimální důstojný příjem. "Když je práceschopná osoba šest měsíců v hmotné nouzi, počítá se s tím, že už měla dávno pracovat a jde se na existenční minimum. Končí to často tak, že celé rodiny žijí z prostředků, které jsou určeny na výživu dětí," dodává analytička.

Ženské hygienické pomůcky v Česku nabízejí například potravinové banky. "Velkou část těchto potřeb, asi dva miliony kusů ročně, dostáváme od Správy státních hmotných rezerv," upozorňuje předseda České federace potravinových bank Aleš Slavíček. Potravinové banky u nás spolupracují se dvěma tisícovkami organizací, které kromě jídla potřebným poskytují právě hygienické potřeby.

Předseda České gynekologické společnosti Vladimír Dvořák upozorňuje, že bez používání vložek či tampónů během menstruace hrozí ženám například zánětlivá onemocnění pochvy. Kromě přísunu hygienických pomůcek je podle něj nutná i pravidelná návštěva ženského lékaře.

"Česká populace obecně podceňuje prevenci a určitě by bylo dobré, aby i ženy, které nemají žádné problémy, chodily na preventivní prohlídky. Je možné tak odhalit řadu závažných chorob, které nemusejí mít žádné příznaky. A nemusí jít pouze o rakovinu děložního čípku, která je asi nejznámější," dodává Dvořák.

Skotské ženy budou mít jako první na světě menstruační potřeby zdarma (11/2020):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.