Mít větší auto se v Jihlavě prodraží. Radní teď hledají řešení

V jihlavských placených parkovacích zónách je maximální hranice pro osobní auta pět metrů. Jenže například auto paní Popelkové měří přesně pět metrů a 30 centimetrů k tomu. Těchto 30 centimetrů má ale velký dopad.

"Abych kvůli par centimetrům délky auta platila o 23 tisíc navíc, to mi přijde hrozný," říká ona sama. Auta do pěti metrů totiž za parkování ročně platí 1 200 korun, ty nad touto hranicí 24 tisíc.

Podobné problémy řeší v Jihlavě desítky majitelů aut. Delší než pět metrů jsou i některé velké kombíky nebo SUV. Město už přemýšlí o změnách. "Ta auta, která se těsně dostanou nad pět metrů, ale zároveň jsou ještě osobními, tak by zůstala v kategorii osobních aut pro rezidenty," navrhuje například radní David Beke (ODS).

[chooze:article;value:578557]

Jenže provést tyto změny není jen tak. Vedení města se bude potýkat s limity ohledně zákonné velikosti parkovacích míst. "Při kolmém stání jsou limitovány těmi pěti metry, aby nezasahovaly do chodníku a komunikace," přiznává Beke. Pokud chce majitel větší místo, musí si to dojednat s úřadem a policií.

Řešením by pro Jihlavu mohla být také úplná změna systému. Například v Brně se nerozlišuje dle velikosti auta, nýbrž dle toho, jestli je ten automobil první, druhý nebo až další. Jasno o tom, jak se systém změní, chtějí mít v Jihlavě do konce roku.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.