Míváte často tik v oku? Může to být signálem vážných onemocnění

Záškuby, nebo také tiky, mohou podle odborníků postihnout kteroukoliv část těla. A výjimkou nejsou ani oční víčka. Nejčastěji se s nimi potýkají například lidé, kteří jsou vystaveni velkému stresu či trpí úzkostí, píše portál LADbible. Tik se ale může objevit rovněž v případě, kdy je člověk velmi unavený, dal si hodně kofeinu nebo popil větší množství alkoholu.

Podle odborníků existuje přitom hned několik důvodů, proč oční víčko potrápí záškub. "Nejčastější příčinou je benigní esenciální blefarospasmus neboli BEB. Je to nekontrolovatelná křeč očního víčka, která často ani žádnou příčinu nemá," uvedl pro portál The Guardian konzultant okuloplastické chirurgie Cornelius René z nemocnice Addenbrooke's v Cambridge.

[chooze:article;value:538722]

Zároveň doplnil, že v případě záškubů jednoho víčka jde o takzvanou myokymii, tedy nezhoubný stav, který se zlepší sám od sebe a obyčejně může trvat jen několik dní nebo týden. To je právě mnohým dobře známý tik.

Jestli ale problémy přetrvávají déle než dva týdny, měli by lidé navštívit lékaře. "Pokud se u vás objeví přetrvávající záškub, který trvá déle než dva týdny, a všimnete si jakékoliv změny ve vzhledu nebo pocitu v oku, problém může být jinde," řekl lékař Luke Powles.

Může jít totiž o signál vážných zdravotních problémů. "Mohou to být rané příznaky roztroušené sklerózy nebo Parkinsonovy choroby i progresivní mozkové poruchy vedoucí ke svalové ztuhlosti a napětí, takže ochromují pohyby a mimiku tváře," doplnil Powles.

V Česku chybí zdravotní sestry. Více se dozvíte v následující reportáži (1/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.