Mladá maminka podlehla rakovině. Pojišťovna jí odmítala proplatit léčbu

Maminka dvou dětí Eniko více než dva roky bojovala s rakovinou. Svůj boj se zákeřným onemocněním začala v roce 2022, kdy jí lékaři diagnostikovali rakovinu prsu, popsal web regiony.sk

Eniko podstoupila veškerou dostupnou léčbu a vyzkoušela všechny dostupné léky, které jí lékaři doporučili, jen aby zde mohla být pro své děti. První kolo léčby dokončila v říjnu 2023. Následovala kontrolní vyšetření a Eniko věřila, že všechno už bude v pořádku.

Přišel ale nečekaný zlom. Kontrolní CT vyšetření ukázalo nespecifické úkazy na plicích. O měsíc později podstoupila operaci. Lékaři zjistili, že šlo o metastáze z původní nemoci.

[chooze:article;value:576277]

​V 36 letech Eniko potřebovala lék, který ale pojišťovna neproplácela, a tak poprosila o pomoc lidi. Díky sbírce nakonec léčbu za čtyři tisíce eur (přes 100 tisíc korun) mohla podstoupit. Lék ale nezabral, a od března 2024 proto lékaři chtěli zkusit jiný typ léčby. Přípravek se ale musel podávat každé tři týdny a jeden cyklus stál více než 4 600 eur (zhruba 116 tisíc korun), což pojišťovna znovu zamítla proplatit. I tentokrát pomohla veřejnost.

Ani tato léčba ale nezabrala, a lékaři dokonce zpozorovali progresi onemocnění namísto jejího ústupu. Žena tak začala třetí typ léčby a třetí pokus o záchranu svého života. A také opětovně podala žádost o proplacení léčby do zdravotní pojišťovny. V tomto případě jí finance poskytli do konce srpna 2024.

Bohužel 23. září Eniko svůj boj prohrála, o čemž informovala rodina na stránce, kde probíhala sbírka. "S nesmírnou lítostí Vám musíme sdělit, že Eniko nás dnes v noci navždy opustila. Srdečně děkujeme za každý dar, který byl použit pro potřeby pro Eniko a její léčbu," uvedla rodina. 

O peníze s pojišťovnou bojovali také rodiče malého Martínka. Nákladnou léčbu mu nakonec zaplatili dárci. Rodina nedávno zveřejnila video, které ukazuje pokroky malého chlapce (9/24):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.