Mladé matce zemřelo jedno z dvojčat. Ocitla se bez peněz, úřady jí nepomohly

Pětiletý Lukáš, dvouletý Dominik a donedávna jeho dvojče Péťa. Paní Andrea Uherská se o ně stará sama. Otec dětí opustil rodinu loni v létě. Poté přišla pro Andreu ještě horší životní rána. Jedno z dvojčat náhle zemřelo.

"Strašně to bolí. Říkala jsem si, že bych radši, aby si pán Bůh vzal mě a nechal to dítě. Nic takového jsme vůbec nečekali," popsala paní Marie, babička chlapců.

Péťu postihl syndrom náhlého úmrtí po Vánocích. "Dala jsem je k večeru oba spinkat s tím, že jsem si šla také lehnout, na nějakých deset minut, kdy jsem se probudila sama od sebe. Hned jsem se šla podívat na Péťu. Když jsem ho začala hladit, tak nereagoval. Hned jsem si ho vzala a dávala mu první pomoc," vzpomíná na rodinnou tragédii Andrea Uherská. 

[chooze:article;value:534857]

​Chlapečka se pak snažili zachránit i lékaři, ale v nemocnici si maminka vyslechla tu nejhorší zprávu, jakou rodič může slyšet. Péťu si už domů neodvede.

"Byl tam i psycholog, který mi nabídl okamžitou pomoc. Nabídl mi prášky na spaní i na uklidnění, protože jsem se tam zhroutila. Mám děti, musím fungovat, hlavně kvůli nim tady ještě jsem," svěřila se dále mladá maminka.

Místo toho, aby se rodina mohla se ztrátou dítěte vypořádat, musela se rázem vzpamatovat a jednat s úřady. Jen pár týdnů na to totiž Andrea obdržela rozhodnutí o zániku nároku na rodičovský příspěvek. Ten úřady zastavily, protože byl určený pro dvojčata, a protože o jedno z nich přišla, neměla už paní Andrea na peníze nárok. Úřady prý nenabídly ani žádnou okamžitou pomoc, když se ocitla bez příjmů. Nebýt babičky Marie, rodina by neměla ani na jídlo.

"Myslím, že úřady selhaly. Všichni dostanou nějakou hmotnou nouzi v okamžiku, aby mohli žít, aby mohli koupit rohlíky pro děti. Jak jí pomohly? Nijak. Jen jí daly papíry a řekly: Jděte. Jenže v jakém stavu byla, aby si to šla vyřídit?" uvedla paní Marie. 

[chooze:article;value:541476]

​Jediné, na co prý měla Andrea nárok, byl příspěvek na bydlení. Navštívila proto bezplatnou občanskou poradnu, kde jí řekli o možnosti takzvaného odstranění tvrdosti zákona. Když legislativa na někoho tvrdě dopadá, může pak, zjednodušeně řečeno, požádat o jakousi výjimku přímo ministra. O této možnosti v takovém případě ale úřady práce neměly ponětí.

Co dál s případem paní Uherské si údajně plzeňští úředníci nevěděli rady. Redakce pořadu Na vaší straně se obrátila přímo na centrálu Úřadu práce v Praze. Zůstalo ale jen u e-mailové komunikace.

"V případě, že rodič pečuje o vícerčata a jedno nebo více dětí z těchto vícerčat zemře, přitom rodič dále pečuje alespoň o jedno dítě, může ministr práce a sociálních věcí na základě žádosti o odstranění tvrdosti zákona rozhodnout o zachování zbylé částky rodičovského příspěvku i po úmrtí jednoho nebo více dětí z vícerčat," napsal úřad.

Autorka reportáže se tak sama přesvědčila, jak je systém nepružný a jak neumí individuálně lidsky zareagovat. O možnosti odstranění tvrdosti zákona už věděla i paní Andrea. Jenže co s tím, když vzor pro takovou žádost neexistuje a krajské úřady ani nevědí, jaké náležitosti musí mít? Redakce se proto obrátila přímo na vedení ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV).

[chooze:article;value:542577]

"Tady došlo k tomu, že vlastně úřad práce chce po té jedné mamince, kde je mi to velmi líto, co jí postihlo, vrátit nějaké finanční prostředky z rodičovského příspěvku, protože na dvojčata nebo na vícerčata je ta částka vždycky vyšší než na jedno dítě. V takovém případě, pokud s tím ten rodič nesouhlasí, může se proti rozhodnutí odvolat," sdělila Iva Merhautová, vrchní ředitelka Sekce sociálního pojištění a nepojistných dávek MPSV.

​Úřad práce mohl podle ministerstva pomoct vyřídit alespoň příspěvek na živobytí, doplatek na bydlení nebo mimořádnou okamžitou pomoc. "Doporučuji paní, aby dala přímo na sekci, kterou řídím, žádost o odstranění tvrdosti zákona. Myslím si, že ten proces může být velmi rychlý," upřesnila Iva Merhautová.

A tak se sama redakce pouští do neznáma. Sepsání žádosti trvalo skoro celé odpoledne. Nejdříve bylo nutné zjistit, co musí obsahovat, aby v ní nebyly chyby a paní Andree se zbytečně neprodlužovala doba, po kterou neví, jestli rodičovský příspěvek ještě někdy uvidí. Nakonec se podařilo žádost sepsat. Andrea ji pak odeslala a odpovědi se dočkala téměř ihned.

"Vážená paní Uherská, potvrzuji přijetí Vaší žádosti o odstranění tvrdosti zákona. Vaši žádost předávám na příslušný útvar, který si vyžádá spisovou dokumentaci z Úřadu práce, Vaši žádost posoudí, připraví podklady a předloží panu ministrovi. O odstranění tvrdosti zákona může rozhodnout pouze on. Budeme se snažit, aby vše proběhlo bezodkladně," odepsala na e-mail Iva Merhautová, vrchní ředitelka Sekce sociálního pojištění a nepojistných dávek MPSV.

[chooze:article;value:542016]

​Zatímco občanská poradna odhadovala vyřízení žádosti na několik měsíců či dokonce rok, rozřešení problému přichází podstatně dříve. Ministr práce a sociálních věcí vyhověl jen týden po podání žádosti.

"Já myslím, že při takto výjimečných situacích je na místě, aby tady ten institut tvrdosti zákona byl využit. Já jako ministr se snažím, abychom v takových situacích žadateli vyhověli," uvedl vicepremiér a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

"To, co jsme potřebovali vyřešit, to už vyřešené je. Vy jste udělala to nejvíc. Nevím, jestli bych to zvládla sama. Myslím, že ne," sdělila Andrea Uherská.

Zatímco při poslední návštěvě úřadu jí bylo řečeno, že má nárok jen na příspěvek na bydlení, tentokrát jí pomohl i s vyřízením dalších příspěvků v nouzi. Zdá se ale, že ministr Jurečka zaúřadoval i u svých podřízených v Plzni. Podle paní Uherské se jejich přístup od základu změnil. "Než jsem přišla, měli nějakou poradu jenom kvůli mně, jak mají přistupovat a podobně," dodala paní Andrea.

Ona sama uznává, že to, co její rodinu postihlo, se naštěstí nestává běžně, a tak i pro úřady šlo o výjimečnou situaci. Pokud by ale nějaký rodič řešil podobnou situaci, doufala by alespoň v lidštější přístup.

[chooze:article;value:539928]

​Co znamená odstranění tvrdosti zákona

Pokud na někoho má nepříznivý dopad zákon, pak může podat žádost o odstranění jeho tvrdosti. Dopad ale musí být takový, že ho zákon nemohl předvídat. Často se týká nemocenské nebo důchodů. "Jsou to situace, kdy dopředu nelze říct, jestli paušálně je jistota, že se podaří vyhovět žádosti tvrdosti zákona," upřesnil ministr Jurečka.

Žádost je často používaná například k prominutí nebo snížení penále na pojištění. Každá zdravotní pojišťovna má vzor pro její podání na svých webových stránkách. V žádosti musí být jasně uvedeno, o co žádáte a v čem přesně tvrdost zákona spatřujete. Dále do žádosti nezapomeňte uvést vaše údaje, jako je jméno nebo rodné číslo.

Důchodové nároky se zkoumají poměrně dlouho. Jednak do toho vstupuje Česká správa sociálního zabezpečení, potom předdávková komise, která se vším podrobně zabývá a pak navrhuje ministrovi. Vyřízení žádosti  může kvůli delšímu zkoumání trvat i rok.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.