Mladí britští lékaři se bouří. Pacientů ale umírá čím dál tím víc

Pět let na vysoké škole, dalších osm let tréninku před sebou a plat nižší než barista v kavárně. To je realita mladých britských lékařů. Už od konce minulého roku proto volají po změně. Jenže po měsících stávek se místo platu zvedl jen počet úmrtí. V nemocnicích často zůstávají sestry samy a na některé úkony nestačí.

"Když tu lékaři nejsou, je to výzva. U některých pacientů je třeba učinit rozhodnutí hned, a ne volat a čekat, až někdo rozhodne na dálku," popisuje těžké situace jedna z nich Sandra Hungweová.

Britská lékařská asociace má naplánované stávky až do nového roku a lékaři jsou připravení neustoupit, dokud jejich požadavky premiér země nevyslyší. Jenže s přicházející zimou rostou i obavy, že se některým pacientům nezbytná pomoc nedostane.

[chooze:article;value:523816]

"Na Vánoce poskytneme minimální pokrytí, aby se lidem dostala pomoc alespoň na pohotovosti. Ale musíme se dostat do pozice, kdy jsou věci v pořádku," dodává stávkující radiolog Damian Tolan.

Podle Britské lékařské asociace klesl plat mladých doktorů za posledních 15 let o třetinu. Dnes začala už osmá třídenní stávka mladých i seniorních lékařů. Tyto dvě skupiny přitom tvoří přes 80 % zaměstnanců nemocnic. Podle Národní zdravotní služby už lékaři kvůli stávkám zrušili přes dva miliony plánovaných zákroků. Kromě Velké Británie stávkují i lékaři v Itálii, kde údajně kvůli škrtům v rozpočtu nejsou finance na řádnou péči pro pacienty.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.