Mladí lidé odcházejí z Portugalska. Vláda je proto chce osvobodit od daní

První rok v práci nulové daně, dalších devět let pak pozvolné navyšování – takové výhody by mohly už brzy čekat mladé Portugalce s výdělkem pod 59 tisíc korun hrubého měsíčně. Vládní návrh se má týkat až 400 tisíc lidí.

Portugalsko se dlouhodobě potýká s odlivem mladých lidí, kteří odcházejí do ciziny za vyšší mzdou. Z více než 10 milionů Portugalců pracuje v cizině nebo v ní v minulosti pracovalo 850 tisíc hlavně mladých lidí. Daňové úlevy ale podle kritiků problémy mladých Portugalců nevyřeší.

"V první řadě se to bude muset něčím nahradit, to znamená starší pravděpodobně budou muset platit vyšší daně. V historii máme příklady těchto pokusů, ale ty výsledky jsou smíšené. Řeší to jen příčinu, ne ten symptom," okomentoval návrh ekonom Vít Hradil,

[chooze:article;value:573723]

​Velký problém je u mladých Portugalců především nezaměstnanost, která letos dosahovala 22 procent, téměř čtyřnásobek národního průměru. A také drahé bydlení.

"Například když přijedete do Německa, budete mít lepší plat a je snadné získat práci. Tady v Portugalsku není pro mladé lidi snadné najít dobrou práci nebo práci vůbec," uvedla Portugalka.

U nás se podle vyjádření ministerstva financí žádné podobné opatření nepřipravuje. "U nás máme notoricky problém s tím, že je nedostupná péče o nejmenší děti. To je obrovský problém nejen pro české mladé, je to problém i pro stát jako takový," sdělil Hradil. Nezaměstnanost v Česku je ale dlouhodobě nízká, aktuálně necelá 4 procenta.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.